2018-07-30 1020 瀏覽
唔知係咪平時工作太煩悶,今日放假總係想搵野做下。就諗住一丁友踩單車去大美督,但踩完吐露港已經好肚餓。結果就走左去大埔搵食。亂咁行,見到有條小巷入面有幾間食肆,巷尾有間食日式拉麵既鋪頭,睇落啲裝修幾企理。門口放左menu出黎。午餐有齊拉麵,小食,汽水,先80蚊,冇加一,見幾抵就入左去。一坐底,店員已經超好招呼,落單都好好笑容,仲主動介紹佢地有個醃既辣芽菜(免費)可以試下。見佢每枱客都service得好用心,目測91.11%係老闆。先要一個豚骨原味拉麵,香滑湯底,拉麵軟硬要左普通。等左無耐,就已經送到我面前。未食已經香噴噴,搞到我日本人上身,「i ta da ki ma su」。湯頭完全唔似出面一味重味精,而且麵身比較幼,食落好順口。例牌叉燒入口嫩滑無渣。章魚小丸子每粒都好挺身,粉漿冇呈半熟,章魚粒熟之餘都好易咬,味道真心幾好。建議鋪頭可以加埋wasabi落去。單點叫左個脆炸龍王鬚,實質係炸魷魚鬚。外層粉漿唔厚,鬆脆惹味,仲加左少少椒鹽。呢餐已經令今日好圓滿,我都當自己已經踩完入大美督出返黎^_^