2023-02-01 275 瀏覽
去到大埔墟街市熟食中心,實諗起大埔名物東記豬扒麵,大埔人應該一定識,東記選擇唔多,基本上睇個招牌已經講晒出嚟,主打就係炸豬扒同炸雞翼,兩樣都做得好出色,好多人都慕名而嚟。熟食中心就係大排檔坐位,樓底高,座位都好企理,店員都有禮貌。#炸豬扒併菜肉雲吞上海麵 $42炸豬扒即叫即炸,好大塊,大塊過塊面,炸粉唔厚,炸得好鬆脆又唔油膩,豬扒醃得入味,依附住豬扒條肥膏位好甘香,淨係食塊豬扒都好飽,仲有4粒足料嘅菜肉雲吞,加埋秘製辣椒油撈落上海粗麵度,食唔停口,份量好夠好抵食。#炸雞翼拼雪菜肉絲上海麵 $42呢個價錢已經係雙拼,麵底有幾款可選擇,不過店名既然都叫東記上海麵,梗係叫返上海麵啦,仲有少少懷舊嘅感覺㖭。炸雞中翼有四隻,炸得香脆唔油,一樣醃得入味,雪菜肉絲炒得鹹香,濃郁味道加埋淡口嘅上海粗麵一齊食啱啱好,湯底就比較清,仲有兩條菜心。呢度就無飲品供應,飲嘢就幫襯隔籬店。#東記上海麵地址:大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓CSF27舖

炸豬扒併菜肉雲吞上海麵
菜肉雲吞