2021-10-11 341 瀏覽
今日黎到大埔,就決定試下好多大埔人都推介既八妹雞煲啦餐廳位置尚算方便,由大埔墟火車站搭K12去到總站再步行大概3分鐘就到平日晚上都算多人,都係事前Book定好D餐廳裝修風格係懷舊港式風格,係度打邊爐食雞煲特別有滋味!就連湯底都好多選擇呀!!不過我地都係簡返雞煲,點左半隻微辣火鍋配料都好多選擇!樣樣都好想食 哈哈哈!雖然我地只係叫左半隻,但份量都好多呀!D雞食落都嫩滑並唔會覺得鞋,而且好入味!淨係食個雞煲未打邊爐都已經覺得好滋味了配料方面我地打親邊爐就必叫既娃娃菜~夠新鮮已經足夠了!索晒個湯底既精華,好味!墨汁墨魚丸一碟有8粒大大粒既墨魚丸,粒粒都好彈牙!墨魚味好足,而且都會食到墨魚,夠晒足料!A級安格斯肥牛(小)雖然話係小,但其實份量都好多,2個人食絕對足夠脂肪分怖平均,唔會太肥!牛肉煮大約十秒就已經可以食入口感覺好滿足呀~肉味好突出,適當既脂肪令到油脂感恰到好處果然係A級安格斯肥牛,質素果然有保證脆炸軟殼蟹依個係大埔既朋友推薦架!果然無介紹錯外表炸得金黃酥脆,入面仲保留住軟殼蟹既質感炸得唔會過油,作為小食黎講非常惹味大大杯椰汁冰嘩~真係好大杯呀!夠晒2個人飲而且都好好飲,夠晒冰涼,椰
今日黎到大埔,就決定試下好多大埔人都推介既八妹雞煲

平日晚上都算多人,都係事前Book定好D
餐廳裝修風格係懷舊港式風格,係度打邊爐食雞煲特別有滋味!

就連湯底都好多選擇呀!!不過我地都係簡返雞煲,點左半隻微辣

火鍋配料都好多選擇!樣樣都好想食 哈哈哈!

雖然我地只係叫左半隻,但份量都好多呀!
D雞食落都嫩滑並唔會覺得鞋,而且好入味!
淨係食個雞煲未打邊爐都已經覺得好滋味了

配料方面我地打親邊爐就必叫既娃娃菜~夠新鮮已經足夠了!
索晒個湯底既精華,好味!

墨汁墨魚丸

一碟有8粒大大粒既墨魚丸,粒粒都好彈牙!
墨魚味好足,而且都會食到墨魚,夠晒足料!

A級安格斯肥牛(小)

雖然話係小,但其實份量都好多,2個人食絕對足夠

脂肪分怖平均,唔會太肥!牛肉煮大約十秒就已經可以食
入口感覺好滿足呀~肉味好突出,適當既脂肪令到油脂感恰到好處
果然係A級安格斯肥牛,質素果然有保證

脆炸軟殼蟹

依個係大埔既朋友推薦架!果然無介紹錯
外表炸得金黃酥脆,入面仲保留住軟殼蟹既質感
炸得唔會過油,作為小食黎講非常惹味

大大杯椰汁冰
嘩~真係好大杯呀!夠晒2個人飲

而且都好好飲,夠晒冰涼,椰汁味夠重,超抵飲啊!

總結黎講,成餐飯都食得好愉快~侍應服務周到,見到唔夠湯會主動幫你加
食物既質素又好,不論雞煲或其他火鍋配料都係中上水平
而且價錢又合理~下次想再食雞煲會再黎呀!仲有好多配料想食未食到呢
2021-10-07