2024-07-07
Ox Steak Lounge 嘅裝修走豪華典雅路線,整體空間充滿了藝術裝飾元素,包括弧形拱門、金色雕塑裝飾,以及酒櫃陳列著眾多優質酒品。桌面上擺放著精致的酒杯和酒瓶,營造出優雅迷人的氛圍。整個場景充滿了神秘和奢華的氛圍,讓人感受到一種高雅而獨特的風格。昏黃燈光營造到好舒服嘅氣氛,特別適合情侶約會或者家庭聚餐。每張枱之間都有足夠嘅距離,私隱度高,仲有柔和嘅背景音樂,真係好 relax。我哋點咗一個雙人套餐,每人$450,性價比相當高。首先上嘅係雞凱撒沙律 (Chicken Caesar Salad),沙律好新鮮,雞肉多汁,凱撒醬味道適中,唔會太重,開胃效果一流。賣相簡單但非常吸引。跟住係 Burrata E Pachino,Burrata芝士軟滑,配上鮮甜嘅番茄,橄欖油同埋香料,味道層次豐富,口感非常好。賣相精緻,令人食指大動。牛肝菌蘑菇湯 (Boletus Mushroom Soup) 亦係一大亮點,蘑菇湯好香濃,蘑菇味道好重,湯質地濃郁,口感滑溜,飲完好暖胃。湯品賣相樸實,但味道非常出色。另外加咗$38試吓龍蝦濃湯 (Lobster Bisque),湯底好濃郁,鮮味十足,配上少量奶
另外加咗$38試吓龍蝦濃湯 (Lobster Bisque),湯底好濃郁,鮮味十足,配上少量奶油令味道更圓滑,湯質濃稠,帶有龍蝦碎肉嘅豐富口感,真係一流。
自製A5和牛千層麵 (Homemade A5 Wagyu Lasagna) 用咗A5級和牛,味道濃郁,牛肉嫩滑多汁,每一層都分明,配上番茄醬同芝士,味道真係無得彈。
Chateaubriand Steak 用頂級牛里脊肉,肉質鮮嫩多汁,火候控制得好好,每一口都充滿炭火香氣,入口即化。
薯條 (Fries) 炸得金黃酥脆,外脆內軟,鹹度適中,非常美味。
飲品方面,我哋試咗紅酒 (Red Wine) + $28 及 白酒 (White Wine) + $28,紅酒果香濃郁,口感豐滿,酒體厚實,回味悠長;白酒清新爽口,配千層麵一流,兩款酒都能夠提升整體嘅食味。