————————————♥———————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -大埔有間扒房內內外外裝修都充斥著英倫風格餐廳外觀以深藍色設計🔹相當吸睛一開門就見到 華麗水晶吊燈 金光閃閃金牛掛飾 有種置身係英國扒房嘅感覺-order左兩個Set Lunch 入面包左前菜&主食&飲品前菜沙律🥗淡淡芝士香加埋沙律醬 幾好食「牛肝菌野菌忌廉湯」 濃香野菌味🍄啖啖牛乾菌粒粒「牛骨髓牛油包」依個做法幾特別餐廳用左牛骨髓製作牛油 香味更濃郁意大利香草麵包入面有少少莓乾 質感軟熟-主菜「黑松露鵝肝威靈頓牛柳$358」金黃色外皮相當吸引🤩一上枱已經聞到酥皮香切開中間係粉嫩顏色 確實做到五成熟牛柳肉質軟軟 鵝肝同黑松露配搭令味道更有層次主菜「慢煮西班牙豬腩伴番薯蓉$108」份量好足 外型有啲似中餐既五花肉配上甜甜地既番薯蓉 味道清新-下次有機會要黎試下焗蠔🦪而家做緊優惠逢星期五六日訂座 可以優惠價$10隻(每人限購4隻)-另外餐廳最近推廣緊兩款套餐 岩哂慶祝節日/聚餐鍾意食🐮可以選擇$598套餐威靈頓牛柳($458)/鵝肝
————————————♥———————————

大埔有間扒房內內外外裝修都充斥著英倫風格
餐廳外觀以深藍色設計🔹相當吸睛
一開門就見到 華麗水晶吊燈 金光閃閃金牛掛飾
有種置身係英國扒房嘅感覺

前菜沙律🥗淡淡芝士香加埋沙律醬 幾好食

「牛肝菌野菌忌廉湯」
濃香野菌味🍄啖啖牛乾菌粒粒

「牛骨髓牛油包」依個做法幾特別
餐廳用左牛骨髓製作牛油 香味更濃郁
意大利香草麵包入面有少少莓乾 質感軟熟

主菜「黑松露鵝肝威靈頓牛柳$358」
金黃色外皮相當吸引🤩一上枱已經聞到酥皮香
切開中間係粉嫩顏色 確實做到五成熟
牛柳肉質軟軟 鵝肝同黑松露配搭令味道更有層次

主菜「慢煮西班牙豬腩伴番薯蓉$108」
份量好足 外型有啲似中餐既五花肉
配上甜甜地既番薯蓉 味道清新

下次有機會要黎試下焗蠔🦪而家做緊優惠
逢星期五六日訂座 可以優惠價$10隻(每人限購4隻)
另外餐廳最近推廣緊兩款套餐 岩哂慶祝節日/聚餐
鍾意食🐮可以選擇$598套餐
威靈頓牛柳($458)/鵝肝封門柳($458)都有得揀
鍾意食🐷既話可以選擇$398套餐
只需要+$38就可以轉黑毛豬豬鞍
————————————♥———————————
2024-10-20
15 分鐘 (堂食)
  • 自家製牛骨髓牛油包
  • 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
今日約咗好姊妹食好西,近近地係大埔已經有間隱世高級餐廳,裝修設計富英倫風,金牛擺設配深藍色主牆,大水晶吊燈,環境舒適優雅。「 SET DINNER 398 per person 」STARTER🥗凱撒沙律(雞)SOUP 🥣牛肝菌野菌忌廉湯BREAD🍞自家製牛骨髓牛油包MAIN 🐟🧄 Pan Seared Halibut with Lemon Butter Sauce~香煎比目魚配檸檬牛油汁,比目魚煎到外脆內軟,焗蒜頭亦都好軟腍入味。「TASTING MENU 598 per person 」STARTER 🐂Homemade Beef Tartare~自家製生牛肉他他,脂肪少而且無筋,吃起來口感鬆軟又富肉味。SOUP 🥣Cream Boletus Mushroom SoupBREAD🍞OX Bone Marrow Butter with ToastMAIN 🐃+🪿Pan-seared Foie Gras with US Hanger steak (8 oz)~香煎鵝肝配美國封門柳(8oz),鵝肝鮮嫩味美,油脂豐富,入口即化。美國封門柳濃郁牛味,油花細緻均勻,有肉質纖維。DESSER

「 SET DINNER 398 per person 」
STARTER
🥗凱撒沙律(雞)

SOUP

BREAD

MAIN

DESSERT
🧁Homemade Tiramisu
~自家製栗子蛋糕,用上栗子整成忌廉、冧酒浸餅、手指餅、瑪莉餅,面頭放上合桃,味道唔會太甜,正合秋天甜點。
2024-10-08
🎊 今次為左慶祝同男朋友一周年,睇咗勁多間性價比高嘅餐廳,最後揀咗呢一間英倫風格嘅餐廳🧡🍽️今次食左一個Tasting Menu ($598)同一個Set Dinner Menu($398)。兩個餐單嘅分別就係主菜唔同,同埋Tasting Menu多咗一個甜品🧁🥗前菜🐟煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬🐄凱撒沙律(牛)兩款沙律都好新鮮爽脆,煙三文魚沙律嘅蜜糖芥茉醬就偏甜,酸酸甜甜好開胃。凱撒沙律味道酸鹹,加埋juicy嘅牛扒,十分吸引。🥣湯🦞龍蝦濃湯龍眼濃湯嘅濃稠到適中,飲落去有龍蝦嘅鮮甜味,口感Creamy。🍄牛肝菌野菌忌廉湯牛肝菌野菌味道好出,每一啖都充滿着一粒一粒嘅野菌,口感十足。🥖自家製牛骨髓牛油包佢哋嘅麵包口感鬆軟,帶有淡淡嘅紅椒味。旁邊有一個牛骨,內含牛油,真係好有特色。🍽️主菜🥩黑松露鵝肝威靈頓牛柳(8 oz)(Tasting Menu)呢個係佢哋既招牌菜,果然名不虛傳!口感層次豐富,外層係香脆嘅酥皮,中層既鵝肝包裹住整舊牛柳,內層既牛柳我要咗3分熟!份量十足,牛柳帶有鵝油嘅香味,必點嘅菜式!🐷西班牙粟飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎(Set Dinner Menu)佢哋個黑毛豬鞍份量都好足,十分

🥗前菜
🐟煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬
🐄凱撒沙律(牛)

煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬 及 凱撒沙律(牛)

🥣湯
🦞龍蝦濃湯
龍蝦濃湯

🍄牛肝菌野菌忌廉湯

🥖自家製牛骨髓牛油包

🍽️主菜

🐷西班牙粟飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎
(Set Dinner Menu)
佢哋個黑毛豬鞍份量都好足,十分厚切,入口鬆化,配上開胃嘅蘋果莎莎,內含紅椒洋蔥,味道清新,真係食唔停口。

🧁甜品
🍫 比利時朱古力心太軟(Tasting Menu)
甜品上枱嘅時候,真係十分驚喜。餐廳原來有畫碟嘅服務,上面可以寫上一周年快樂 ,拎嚟同我男朋友打卡真係一流。
心太軟嘅外層有微微脆嘅感覺,暖暖哋,裏邊嘅朱古力十分流心,朱古力味香濃,好滿足。
比利時朱古力心太軟

🧡P.S.佢哋嘅服務員態度好好,而且十分友善。環境我都好滿意,打卡都唔錯!唯一要注意嘅就係要事先預約,如果唔係未必有位。
煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬 及 凱撒沙律(牛)
龍蝦濃湯
  • 頂級比利時心太軟
2024-09-27 1077 瀏覽
估唔到大埔有間咁靚既餐廳,室內好有氣氛,裝修都好華麗😍 啱晒情侶拍拖或朋友聚會佢地既Tasting menu有$398 同$598 兩種兩種都包括:前菜、湯、麵包、主菜同飲品$598 既tasting menu 仲包括甜品Starter ⭐️Mustard 煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬:酸酸甜甜既醬汁配沙律好開胃,煙三文魚好嫩滑⭐️自家製生牛肉他他:牛味好濃郁!加埋隻鵪鶉蛋特別滑溜😍Soup⭐️龍蝦濃湯:用龍蝦頭熬製,再加左少少蝦油,味道好香濃呀😍Bread⭐️自家製牛骨髓牛油包:用牛骨裝住舊牛油,好有心思!牛油加左牛骨髓特別香滑🤤 麵包都好鬆軟😍Main⭐️黑松露鵝肝威靈頓牛柳 (8oz):牛柳五成熟好軟嫩,配埋鬆化既酥皮,口感好有層次感😋⭐️西班牙栗飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎:豬鞍好厚好令人滿足😍 肉質唔肥膩,蘋果莎莎感覺好清新Dessert⭐️自家製意大利咖啡蛋糕:個芝士超creamy!咖啡酒味好香好濃郁,入口即溶,大推👍🏼👍🏼👍🏼⭐️餐廳仲有特價 $38芝士焗蟹肉忌廉汁千層麵!⭐️佢地既戰斧牛扒是經過"Frenching"處理的肉眼排,切割時保留至少五英寸肋骨。切割後牛扒外型就如同斧頭一樣,印地安語中斧頭

佢地既Tasting menu有$398 同$598 兩種
兩種都包括:前菜、湯、麵包、主菜同飲品
$598 既tasting menu 仲包括甜品

Starter

⭐️自家製生牛肉他他:牛味好濃郁!加埋隻鵪鶉蛋特別滑溜😍

Soup
⭐️龍蝦濃湯:用龍蝦頭熬製,再加左少少蝦油,味道好香濃呀😍

Bread

Main

Dessert

⭐️餐廳仲有特價 $38芝士焗蟹肉忌廉汁千層麵!
切割後牛扒外型就如同斧頭一樣,印地安語中斧頭是"Tomahawk",因此得名"Tomahawk-戰斧牛扒"!
2024-09-26
  • 自家製牛骨牛油麵包
  • 龍蝦湯
老公最鍾意食牛,尤其係威靈頓牛柳,佢對威靈頓牛柳係非常之高要求,所以我就搵咗間大埔隱世扒房俾個驚喜佢🥳~ 呢度有兩款dinner set分別有$398同$598,入面嘅主菜選擇都唔一樣,貴啲個set會有埋甜品,我地另外叫咗個意粉。🤍前菜🥩自家製生牛肉他他鵪鶉蛋同生牛肉他他撈勻後,令生牛肉入口更滑溜,食落有少少辣幾開胃。🤍湯🥣龍蝦濃湯用咗忌廉喺湯上面拉花,令賣相更吸引。龍蝦湯濃稠度適中,飲到好香濃嘅龍蝦味,有龍蝦膏嘅甜味!🤍麵包🍞自家製牛骨髓牛油包麵包微暖帶有香草味,口感鬆軟,配上自家製嘅牛骨髓牛油,有種鹹香嘅味道好特別。🤍主食🐮黑松露鵝肝威靈頓牛柳8oz酥皮外表金黃色嘅格仔紋好靚,切落去非常酥脆。牛柳呈粉嫩色,軟腍入味,同時食到濃郁嘅黑松露味同油香嘅鵝肝味,口感層次豐富。🤍甜品🥄Tiramisu入面嘅cream做得幾軟滑,下面係無浸酒嘅手指餅,第一次食脆卜卜嘅手指餅配Tiramisu cream,係一個幾特別嘅體驗~🤍飲品☕️即磨咖啡🍝烤龍蝦尾意粉配龍蝦汁龍蝦尾肉身算厚肉,燒到表面焦香,口感爽彈有鮮味!碟邊嘅蝦油用嚟沾龍蝦食,鮮味更突出!每條意粉都掛滿濃郁嘅龍蝦汁,帶有微微嘅蕃茄酸味,食

🤍前菜

🥄Tiramisu

🤍飲品
☕️即磨咖啡

🍝烤龍蝦尾意粉配龍蝦汁
龍蝦尾肉身算厚肉,燒到表面焦香,口感爽彈有鮮味!碟邊嘅蝦油用嚟沾龍蝦食,鮮味更突出!每條意粉都掛滿濃郁嘅龍蝦汁,帶有微微嘅蕃茄酸味,食落幾開胃。

📍 OX Steak Lounge (大埔)
大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
2024-09-16
今次嚟到大埔嘅英倫風扒房,一推開門有種去左第二個世界嘅感覺🤭裝修好精緻,水晶吊燈令成個格調變得更架高級😍今次呢我哋就叫晒佢兩款唔同人價位嘅set dinner,試下作有咩分別先🌟Set Dinner ($398)🥗牛肉凱撒沙律牛肉片都做得幾嫩滑,比想像中出色🍲牛肝菌忌廉湯呢個湯兩個set都有,湯好creamy,淡淡嘅牛肝菌味道🍞牛骨髓牛油包牛骨髓整得好滑身👍而且有淡淡的牛油味,加埋麵包一齊食,一啲都唔漏🍝A5和牛千層麵千層麵個醬做得好香,而且好足料。每一啖都會食到和牛粒粒👍🌟Testing Menu($598)🥗煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬我自己就幾鍾意佢個蜜糖芥末醬。甜甜辣辣咁幾開胃🥩美國頂級Prime肉眼扒 8oz我哋牛扒都叫咗五成熟啱啱好,保留到肉汁之餘,牛肉本身嘅味道都好香👍👍🍫比利時朱古力心太軟佢嘅心太軟呢好留心,而且朱古力味好香。作為呢餐飯嘅甜品真係冇得頂🤭🤭🍴OX Steak Lounge (大埔)📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖

🌟Set Dinner ($398)

🥗牛肉凱撒沙律
牛肉片都做得幾嫩滑,比想像中出色

🍲牛肝菌忌廉湯
呢個湯兩個set都有,湯好creamy,淡淡嘅牛肝菌味道

🍞牛骨髓牛油包

🍝A5和牛千層麵
千層麵個醬做得好香,而且好足料。每一啖都會食到和牛粒粒👍

🌟Testing Menu($598)

🥗煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬
我自己就幾鍾意佢個蜜糖芥末醬。甜甜辣辣咁幾開胃

🥩美國頂級Prime肉眼扒 8oz

🍫比利時朱古力心太軟

🍴OX Steak Lounge (大埔)
📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
2024-11-14 0 瀏覽
呢晚同友人去咗大埔食飯,見到有唔少人推介呢一間英倫風嘅西餐,一於嚟返個燭光晚餐🕯️夜晚有兩款set可以選擇,我哋入面嘅嘢食都好唔同,所以各嗌咗一款🍴Starter♦️凱撒沙律呢個Caesar salad仲可以揀雞肉或者係牛肉配搭,我哋揀咗雞肉,呢個雞肉係雞胸肉,配沙律就比較健康🥗♦️自家製生牛肉他他呢個係一個幾特別嘅前菜,唔係度度有得食㗎。呢個他他入面除咗有牛肉粒、番茄粒仲有啲洋蔥粒,整個嘅配搭都好Fresh。面頭仲有個鵪鶉蛋黃,可以撈埋一齊食🍳牛肝菌野菌忌廉湯呢個忌廉湯非常足料,入面係每一啖都食到粒粒嘅野菌🍄‍🟫 亦可另外加錢要餐廳招牌嘅龍蝦濃湯。自家製牛骨髓牛油包呢個牛油用牛骨髓製作,所以牛嘅味道好香濃,餐廳製作完牛油再將佢放返入牛骨入面做擺盤,都幾特別🦴 配搭埋側邊嘅麥包,牛油味道唔會太膩,不過如果啲包再熱啲就更加好味啦🥖香煎比目魚配檸檬牛油汁比目魚柳超大條,魚皮輕輕煎過夠晒香口,再配埋油花十足嘅魚肉,真係好美味🐟 配埋檸檬牛油汁,食落口會更加Light☺️黑松露鵝肝威靈頓牛柳貴少少嘅套餐可以選擇威靈頓牛柳,二話不說就嗌咗啦🤣 香脆嘅酥皮包裹住大概七成熟嘅牛柳同埋鵝肝,配上黑松露嘅醬汁,

Starter
♦️凱撒沙律
凱撒沙律

♦️自家製生牛肉他他
自家製生牛肉他他

黑松露鵝肝威靈頓牛柳
貴少少嘅套餐可以選擇威靈頓牛柳,二話不說就嗌咗啦🤣 香脆嘅酥皮包裹住大概七成熟嘅牛柳同埋鵝肝,配上黑松露嘅醬汁,真係大滿足😆 鵝肝雖然唔係好大件,但係有鵝油配搭,牛柳嘅風味更加出。

栗子提拉米蘇
呢個係期間限定嘅甜品,非常推介大家嚟食呀。呢個Tiramisu冇用上Espresso,只係有香濃栗子忌廉同埋消化餅做層次,餐廳好仔細咁製作咗好多層,真係有好濃郁嘅栗子味呀🌰
栗子提拉米蘇

飲品
可以升級做紅白酒或者係雞尾酒,不過我哋諗住夜晚飲杯咖啡就算啦😮 咁啱餐廳嘅咖啡機壞咗,所以最後嗌咗熱檸茶同埋熱檸水🍋 餐廳用呢種杯保溫一流👍🏻

整體嚟講,如果想食一餐輕鬆寫意嘅晚餐,都會推介大家過嚟食。個人就比較推薦佢嘅栗子提拉米蘇,係會留低個美好嘅回憶🥰
今次揀左大埔呢間英倫式扒房同男朋友慶祝周年紀念 餐廳的裝潢超靚 運用了深藍色嘅設計 加上華麗嘅水晶燈 比人感覺超舒服高級 超啱我地慶祝嘅氣氛🔖Tasting menu HKD598煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬非常新鮮清爽嘅沙律,配上蜜糖芥末醬,令味道更加香甜,但亦唔會奪去沙律菜本來嘅味道▶︎黑松露鵝肝威靈頓牛柳餐廳嘅招牌菜式,非常好味!酥皮非常香脆,而且好香,內裏嘅牛柳非常厚肉,但十分軟腍嫩滑,而且非常香濃。整個放入口,食到香濃嘅牛肉味同酥皮、奶油味道,不論口質層次定味道都同樣豐富。而且黑松露鵝肝醬更為呢份美食增色不少,味道絕不會太出,搶走牛柳本身嘅味道,反而令口感更柔和,同突出菜式本身嘅味道▶︎自家製意大利咖啡蛋糕好邪惡過份嘅tiramisu,以奶油為主,手指餅佔極少數,食落口簡直係口腹之慾同內心嘅對決。cream極度醇厚,非常有質感同份量,而且味道香而不膩,大家不妨放下包袱,試試呢個tiramisu🔖Set dinner HKD398凱撒沙律雞肉沙律菜新鮮就不在話下,配上凱撒沙律醬,令味道更酸鹹,更加開胃。而雞肉帶微微焦香,十分匹配▶︎自家製A5和牛手工千層麵好美味嘅千層麵,唔會太過膩同飽滯

🔖Tasting menu HKD598
煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬

▶︎黑松露鵝肝威靈頓牛柳

▶︎自家製意大利咖啡蛋糕

🔖Set dinner HKD398
凱撒沙律雞肉

▶︎自家製A5和牛手工千層麵
好美味嘅千層麵,唔會太過膩同飽滯。事因千層麵除咗芝士、肉醬之外,更加入好多蔬果,有甘荀粒等,令味道更清新。而且千層麵軟硬適中,牛肉惹味,加上香濃嘅蕃茄醬,平衡得十分好,非常惹味

▶︎比利時朱古力心太軟 HKD+38
超級香濃嘅心太軟,焗得好香之餘,朱古力醬更係非常濃稠,非常享受。而且仲拌有略為酸甜嘅士多啤梨醬,更能中和心太軟濃郁嘅味道,非常唔錯

▶︎所有套餐均包括餐湯同餐包
牛肝菌野菌忌廉湯
非常濃郁嘅野菌湯,落咗忌廉令湯更香滑嘅同時,湯內有無數嘅菇粒,令湯更濃郁同口感更豐富

▶︎自家製牛骨髓牛油包
牛骨髓牛油外觀上已夠驚艷奪目,味道更係不在話下。加入牛骨髓嘅牛油更滑更濃,味道亦相對香甜同柔和。再沾上鹽,濃濃嘅油香同鹹香可以話係佔領口腔

▶︎白酒 HKD+48
質感輕身同口味較酸嘅白酒,配合味道香濃嘅菜色可謂一絕,能中和平衡味道

▶︎凍朱古力 HKD+15
非常香濃嘅朱古力,入口後充斥可可嘅香味,令人回味無窮
2024-11-13 0 瀏覽
今次嚟到大埔一間好有英倫風格嘅西餐廳 - ⭐️ OX Steak Lounge⭐️同屋企人食飯🥂🍽️晚餐有🌟Tasting menu $598 & ✨Set dinner $398 ,我哋兩款menu 都各叫咗一份。前菜方面🥗我哋揀咗 雞肉凱撒沙律 & 煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬,份量比一般前菜大份。餐湯方面🍲揀咗牛肝菌野菌忌廉湯,成個湯係直接用牛肝菌野菌打碎加少少cream ,飲落好香牛肝菌味,真材實料,好高質。最特別係配埋自家製牛骨髓牛油包🍞 個牛油🧈釀咗響牛骨髓中間 響鬆軟麵包搽上好香嘅牛骨髓牛油,記住仲要點少少鹽一齊食,我個人覺得真心幾好食。主菜方面🥩Tasting menu我哋揀咗香煎鵝肝配美國封門柳(8oz), 封門柳肉質鬆軟,唔韌,而且牛肉味極為濃郁,鍾意牛味嘅一定回味無窮,side dish 除咗沙律菜之外,仲有焗牛油香草原粒蒜配埋一齊食,個蒜食落甜甜地,配塊牛肉一齊食,令牛肉香味倍增。另一個menu本身我係叫🐟香煎比目魚配檸檬牛油汁,今日廚師比咗個新煮法我揀,就係「西京燒比目魚」,廚師推介一定要試啦,塊比目魚肉質厚身,口感鬆軟,皮煎咗脆脆哋,份量好滿足。呢度嘅甜品好有驚喜呀!

呢度嘅甜品好有驚喜呀!因為餐廳11月份新產品推出咗依排好hit 嘅 黑白大廚 [栗子🌰Tiramisu](加$48)。唔洗飛去韓國🇰🇷食,呢度就食到神還原嘅栗子Tiramisu, 栗子🌰忌廉加栗子粒,仲有穀物碎,餅乾,口味層次豐富,又有麥香,栗子香,忌廉嘅奶香,🍨絕對可以媲美高級酒店的質素。

另一個甜品就揀咗經典嘅🍫比利時🇧🇪朱古力心太軟 配埋士多啤梨🍓果醬 ,比利時朱古力🍫香濃,呢個甜品冇得輸。

飲品🥂我哋就飲咗橙汁同凍檸茶。
2024-11-13 34 瀏覽
今次係第2次黎諗住近近地去左大埔太和既隱世高級餐廳OX Steak Lounge,餐廳以英倫風為主到餐廳內金牛頭簡直氣派十足我最欣賞當然係佢地既牛骨髓牛油😋味道好特別再配上佢地既牛肝菌野菌忌廉濃湯簡直絕配,而且入邊既🍄‍🟫粒粒口感簡直一絕🤤今次我叫左set dinner $398 你朋友叫咗Testing Menu $598前菜有凱撒沙律(雞)朋友既自家製生牛肉肉他他,口感鬆軟無乜筋加上鵪鶉蛋汁,味道配合得好好主菜香煎鵝肝配美國封門柳(8oz)鵝肝油脂豐富,入口即溶封門柳肉質纖細而且牛味濃郁傳統英式布袋牛柳 +$38廚師將生蠔同鵝肝釀入嫩腍既牛柳中心,再用煙肉捆扎牛柳焗製後外層鬆脆咬開肉汁配合生蠔同鵝肝味道十分有層次甜品方面我地叫左新產品栗子Tiramisu手指餅同瑪莉餅再加上當做栗子製成既忌廉底層仲有冧酒浸淋既手指餅既組合,不會太甜而且口感豐富
今次係第2次黎
到餐廳內金牛頭簡直氣派十足

我最欣賞當然係佢地既牛骨髓牛油😋味道好特別
今次我叫左set dinner $398
你朋友叫咗Testing Menu $598

前菜有凱撒沙律(雞)

主菜
香煎鵝肝配美國封門柳(8oz)
鵝肝油脂豐富,入口即溶
封門柳肉質纖細而且牛味濃郁

傳統英式布袋牛柳 +$38
廚師將生蠔同鵝肝釀入嫩腍既牛柳中心,再用煙肉捆扎牛柳
焗製後外層鬆脆

• 自家製牛骨髓牛油包
  • 牛肝菌野菌忌廉湯
  • 自家製生牛肉他他
  • 英式傳統布袋牛柳
  • 香煎鵝肝配美國封門柳(8oz)
  • 栗子Tiramisu
平時係大埔返工都無發現有高質西餐廳,經朋友介紹萬聖節特登黎試下,真係好有特色!餐廳環境優雅,氣氛輕鬆,非常適合聚會同拍拖。自家製生牛肉他他 🥩首先上的是「自家製生牛肉他他」,牛肉新鮮,剁得剛剛好,搭配各種佐料,口感豐富。上面還有一顆新鮮的鵪鶉蛋,味道保持得非常好,真係一試成主顧!🤤三文魚沙律配蜜糖芥茉醬 🥗接著是「三文魚沙律」,配上蜜糖芥茉醬,三文魚新鮮滑嫩,沙律的爽口感同醬汁的甜酸味相得益彰,食落去好清新!🍣龍蝦濃湯 🦞然後是「龍蝦濃湯」,湯色紅亮,質感濃稠,啖啖都有鮮味,讓人回味無窮!非常值得一試!😍牛肝菌野菌忌廉湯 🍄「牛肝菌野菌忌廉湯」同樣出色,香濃的菇味令人陶醉,湯底滑順,配上麵包一齊食就更正!🥖自家製牛骨髓牛油包🍞首先上的是「自家製牛骨髓牛油包」,呢款麵包唔止係普通,搽啲牛骨髓,變得更香滑,吃起來完全唔油膩,十分特別!黑松露鵝肝威靈頓牛柳 🍖主菜方面我選擇了「黑松露鵝肝威靈頓牛柳」,外層的酥皮金黃酥脆,裡面包著嫩滑的牛柳和香濃的鵝肝,入口時肉汁四溢,真係好棒!😋香煎澳洲PR級草飼肉眼 🥩另外一款是「香煎澳洲PR級草飼肉眼」,七分熟的牛扒煎得啱啱好,肉質多汁,牛味濃郁,搭配烤

自家製生牛肉他他 🥩

三文魚沙律配蜜糖芥茉醬 🥗

龍蝦濃湯 🦞

牛肝菌野菌忌廉湯 🍄

自家製牛骨髓牛油包🍞

黑松露鵝肝威靈頓牛柳 🍖

香煎澳洲PR級草飼肉眼 🥩
另外一款是「香煎澳洲PR級草飼肉眼」,七分熟的牛扒煎得啱啱好,肉質多汁,牛味濃郁,搭配烤蒜頭,光用鹽調味就已經好好味!👌

自家製栗子意大利芝士蛋糕 🍰
最後的甜品是「自家製栗子意大利芝士蛋糕」,萬聖節主題,質地柔滑,栗子的香氣淡雅,吃完讓人心情愉悅,完美收尾!✨
2024-11-11 0 瀏覽
返工咁辛苦為咩?為食嘅我就緊係為咗食好嘢🙈🙈🙈今次拉住爸爸兩父女去撐枱腳吃牛扒🥩近近地揀番附近嘅隱世高檔餐廳🍴環境舒適又優雅!它們有$598和$398套餐,全部都有前菜、主菜及甜點🍮,仲有餐飲提供!前菜點了凱撒沙律配雞肉和煙三文魚沙律 🥗,兩款沙律清爽又新鮮~湯則選擇了牛肝菌惹菌忌廉湯配自家製牛骨髓牛油包。一入口香濃嘅野菌味充斥着整個口腔😍而麵包非常鬆軟又香口👍🏻主菜分別點了:香煎鵝肝配美國封門柳入口即溶的鵝肝實在太好吃了😋牛柳牛味超濃郁😍而且脂肪分布平均,每啖都有溶化既感覺,好神奇😱香煎澳洲PR及草飼肉眼草飼牛吃起來不會太油膩,配合出色的烤法,惹味又易咬,而且肉質嫩滑!甜點:粟子提拉米蘇甜而不膩,配上脆脆,口感變得多層次最後點了奶茶和咖啡就為這一美味的一餐畫上句號

主菜分別點了:

香煎鵝肝配美國封門柳

香煎澳洲PR及草飼肉眼

甜點:粟子提拉米蘇
甜而不膩,配上脆脆,口感變得多層次

最後點了奶茶和咖啡就為這一美味的一餐畫上句號
2024-11-05
2024-11-10 0 瀏覽
最近為左慶祝朋友生日有幸品嚐到呢間西餐廳特別憬佢地既tasting menu同set menu比我地帶黎左難忘既用餐體驗😆.💎$598 Tasting Menu 始於煙三文魚沙律搭配蜜糖芥末醬煙三文魚鮮嫩多汁🥹沙律既清爽同醬汁的甜美相得益彰令人食指大動.💎接下來,就有附加既龍蝦濃湯呢道湯品口感順滑濃郁既龍蝦風味令人印象深刻每一口都充滿大海既鮮味令人陶醉.💎自家製牛骨髓牛油包內裡軟滑既牛油包係完美既開胃小食.💎主菜係黑松露鵝肝威靈頓牛柳酥皮金黃酥脆切開酥皮後牛柳既肉質瞬間展現出黎口感上,豐富既鵝肝同黑松露既搭配形成左一種奢華既滑順感肉汁同油脂既完美結合令每一口都充滿驚喜.💎甜品係自家製栗子意大利芝士蛋糕蛋糕口感輕盈栗子既香甜味道同融合既芝士風味相得益彰完美地為呢頓美餐畫上左句號.💎$398 Set Dinner💎凱撒沙律(雞)既雞肉鮮嫩多汁醬汁既風味均衡🥹好開胃.💎牛肝菌野菌忌廉湯湯品香濃奶油既醇厚搭配野菌既獨特香氣令人心滿意足🤩.💎香煎比目魚配檸檬牛油汁則係另一道亮點魚肉鮮嫩配合檸檬牛油汁既清新口感😆令人食指大動.呢間西餐廳既菜品不單係外觀上好靚每道菜既口味都十分出色😍
最近為左慶祝朋友生日

搭配蜜糖芥末醬
煙三文魚鮮嫩多汁🥹
沙律既清爽同醬汁的甜美相得益彰
令人食指大動
💎接下來,就有附加既龍蝦濃湯

呢道湯品口感順滑

💎主菜係黑松露鵝肝威靈頓牛柳

酥皮金黃酥脆
切開酥皮後
牛柳既肉質瞬間展現出黎
口感上,豐富既鵝肝同黑松露既搭配形成左一種奢華既滑順感
肉汁同油脂既完美結合令每一口都充滿驚喜

令人食指大動
呢間西餐廳既菜品不單係外觀上好靚
每道菜既口味都十分出色😍
2024-11-07 0 瀏覽
老公知我鐘意食牛,喺結婚紀念日特意book咗大埔嘅OX 同我慶祝一下🥰💜自家製生牛肉他他入面有蕃茄洋蔥🧅,黑胡椒,更放入了靈魂提升曬嘅酸瓜,真係好好食呀!我好鐘意🫶🏻💜凱撒雞沙律,蒜香 味濃,沙律菜夠曬fresh !!💜牛肝菌野菌忌廉湯,好濃郁嘅菌香味而且加入忌廉,所以飲起嚟非常之滑溜。💜 香煎澳洲PR級草飼肉眼,份量十足,有8oz,肉質好幼滑而且juicy !💜 香煎紐西蘭羊架,非常惹味,烤得剛剛好!💜 比利時朱古力心太軟,㕑師好有心思咁為我哋寫上紀念日嘅祝福,好細心而且味道一流,朱古力味好濃好流心,為今次撐枱腳畫上完美嘅。

💜凱撒雞沙律,蒜香 味濃,沙律菜夠曬fresh !!

💜 香煎紐西蘭羊架,非常惹味,烤得剛剛好!

滿$1000全單八八折‼️試咗佢哋的Set Dinner ($398)同埋Tasting Dinner ($598),真係一場味覺的盛宴!🌟 今晚的晚餐充滿驚喜,無論係前菜、主菜定甜品,全部都令人垂涎欲滴!😋 餐廳的環境亦非常舒適,燈光柔和,令整體氛圍寧靜宜人,非常適合約會或者慶祝特別的日子。服務員的態度也非常友善,讓我感受到賓至如歸的感覺。仲有其他好味嘅嘢食下便share唔到咁多,所以喺呢度同大家講埋!前菜 🍤🥗✏️自家製生牛肉他他🥩呢個他他的肉質非常鮮嫩,搭配咗香醇的調味,入口即化,牛肉的鮮味令人驚喜!每一口都帶有一絲微微的鹹香,真係好好味!😍 這款前菜不單止是味道出色,擺盤也十分精緻,讓人感受到廚師的用心。牛肉的鮮甜和調味的平衡,令我對接下來的菜式充滿期待!✨✏️煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬🥗煙三文魚的味道相當細膩,搭配蜜糖芥末醬,甜中帶點微辣,味道平衡得宜。沙律菜新鮮脆口,讓整道菜感覺輕盈,完美開胃!🍭 每一口都令人感受到海鮮的清新和沙律的爽口,蜜糖芥末醬的獨特風味更為整道菜增添了一個層次,讓人忍不住多吃幾口!🥬✏️凱撒沙律🥬傳統的凱撒沙律,沙律醬香濃,搭配脆口的麵包丁,每一口都令我唇齒留
滿$1000全單八八折‼️
試咗佢哋的Set Dinner ($398)同埋
今晚的晚餐充滿驚喜,無論係前菜、主菜定甜品
全部都令人垂涎欲滴!😋
服務員的態度也非常友善,讓我感受到賓至如歸的感覺。

前菜 🍤🥗
✏️自家製生牛肉他他🥩

✏️煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬🥗

✏️凱撒沙律🥬
傳統的凱撒沙律,沙律醬香濃,搭配脆口的麵包丁,每一口都令我唇齒留香,真的好享受!🥖 凱撒沙律的配料新鮮,菜心的鮮脆和醬汁的濃郁完美融合,令整道沙律既健康又美味。沙律的份量也剛剛好,讓人感到滿足但又不會太膩,為接下來的菜式做好鋪墊!🌟

餐湯 🍲
✏️牛肝菌野菌忌廉湯🍄
呢碗湯濃郁滑順,牛肝菌的香氣好濃,喝一口就感受到大自然的味道,真係非常好味!🌳 湯的質地非常順滑,濃郁的味道令人回味無窮。在這寒冷的季節,一碗熱湯不單止暖胃,更是心靈的撫慰,讓我感到非常舒心!💖

✏️龍蝦濃湯🦞
龍蝦濃湯係今晚的亮點,湯底濃郁,海鮮味十足,真的令人陶醉!喝完之後,心靈都感到滿足!💖 這碗湯的龍蝦味道非常鮮明,湯底的質感也非常順滑,令人陶醉。每一口都彷彿置身於海洋之中,讓我期待接下來的主菜!🍤

小食 🍞
✏️自家製牛骨髓牛油包🥖
呢個牛油包真係無得頂!牛骨髓的香味融入麵包裡,每一口都令我想起法國的美味,簡直是太好味了!🥖✨ 牛油包的外皮金黃酥脆,內裡卻柔軟香濃,配合牛骨髓的濃郁味道,簡直是完美的搭配。這道小食為整頓餐點增添了更多的享受感!😍
西班牙栗飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎
Tiramisu