2022-07-14
大埔超級城其實分咗ABCDE Zone,而呢間Cafe正正位於人流相對其他Zone較疏落,比較隱蔽少少嘅Zone A! 印象中佢係疫情最嚴重嘅時候開業,所以過去一直未有機會試。捱到一年真係唔容易,我諗當中會有佢嘅吸引力🧲今日係我第一次幫襯(唔係鱔稿,真心因為佢好好先決定寫)舖頭好細,只設有6個座位。有舒服嘅bar枱位同以木箱搭建嘅位。環境非常舒適,係日系簡單裝修,無多餘同華而不實嘅裝飾(有啲Cafe吓吓都倒吊啲乾花、尤加利葉同擺打字機😂.......)叫咗一個Set :🍰+🍵 = $65Cafe嚟講呢個價錢算幾抵,要知道市區出面叫杯啡都over $50,再加cake夾埋冇$90 都走唔甩!味道好有驚喜: 利申我係一個低糖主義者,攝取過量嘅糖除咗令健康做成負擔,皮膚都會變差。呢度嘅Cake睇返出面Poster先知係標榜「少甜」,原來真係冇呃人,食落比較淡口味。我諗平時飲開全糖半糖珍珠奶茶嘅人,試呢度嘅Cake同飲品可能會唔慣;但由於我慣咗少甜,如果要形容呢度嘅蛋糕同Latte,我會覺得佢係介乎3分甜嘅甜度,所以食得好安心 我好欣賞佢個 Earl Grey Roll Cake雖然唔甜,但擺
我諗當中會有佢嘅吸引力🧲
今日係我第一次幫襯(唔係鱔稿,真心因為佢好好先決定寫)
舖頭好細,只設有6個座位。
有舒服嘅bar枱位同以木箱搭建嘅位。
叫咗一個Set :🍰+🍵 = $65
Cafe嚟講呢個價錢算幾抵,
味道好有驚喜:
我好欣賞佢個 Earl Grey Roll Cake雖然唔甜,但擺盤都落咗心思— 用糖霜撒喺碟,唔夠甜可以用蛋糕沾多啲,又賞心悅目!
食食吓,老闆同老闆娘問我:
「你飽未呀?」
本身我都話飽,但老闆手上拎住件Scone話係研發中嘅新品,打算中秋節推出....
話免費請我食,睇吓覺得好唔好味。
厚面皮地要咗,成件事真係好窩心呀~
可見得呢間小店好以人為本,一定會繼續幫襯