2023-06-05
山長水遠走到入大埔林村🤣食返餐好嘅慰勞下自己呢間餐廳環境超靚,有度假feel,一入去已經有魚池,之後就係大花園設有lunch set,包前菜、主食、飲品淨係前菜都有六款選擇:凱撒沙律、意式雜菜沙律、蕃茄雜菜湯、周打蜆肉忌廉湯、春卷、薯角主菜十三選一,意粉、risotto、pizza、扒類都有▶️ 前菜- 蕃茄雜菜湯好足料,有唔少蕃茄、椰菜、紅蘿蔔等蕃茄味道濃郁🍅鍾意佢唔水汪汪味道上偏鹹咗少少但可以接受旁邊有塊厚蒜蓉多士,用法式baguette包,口感香脆,蒜蓉醬帶香草味而不太油🥖配雜菜湯好夾▶️ 前菜- 春卷一客四件,迷你size應該係雪藏而唔係自己包🫔皮薄,炸得香脆唔油滯,幾好食入面有啲好似薯蓉質感嘅餡料,再配上少許蘿蔔粒,可以點他他醬食▶️ 香煎魚柳配蜜糖柚子汁 ($228)兩大條連皮魚柳,煎到兩面香脆肉質唔鬆散比較紮實同嫩滑,新鮮而非雪藏🐟因為落咗足夠香料調味,好夠味旁邊有一堆薯蓉,落得唔多忌廉/ 奶/ 牛油,冇咁香但夠滑,亦明顯食得出薯仔味,唔知點解有薯條嘅味道?🍟佢個蜜糖柚子汁好好食🤩質感似果jam,入邊有唔少真柚子皮絲,甜中帶啲啲苦,頓時令我諗返起濟州啲柑橘🍊同魚柳好夾,一鹹一甜
設有lunch set,包前菜、主食、飲品
主菜十三選一,意粉、risotto、pizza、扒類都有
▶️ 前菜- 蕃茄雜菜湯
好足料,有唔少蕃茄、椰菜、紅蘿蔔等
蕃茄味道濃郁🍅鍾意佢唔水汪汪
味道上偏鹹咗少少但可以接受
▶️ 前菜- 春卷
一客四件,迷你size
應該係雪藏而唔係自己包🫔
皮薄,炸得香脆唔油滯,幾好食
▶️ 香煎魚柳配蜜糖柚子汁 ($228)
兩大條連皮魚柳,煎到兩面香脆
佢個蜜糖柚子汁好好食🤩質感似果jam,入邊有唔少真柚子皮絲,甜中帶啲啲苦,頓時令我諗返起濟州啲柑橘🍊同魚柳好夾,一鹹一甜,連薯蓉我都會溝呢個醬食😆
▶️ 脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁 ($268)
真係成隻鹹豬手上,份量頗大又多肉🐷
一上枱聞到超香炸物味
平時唔食豬手嘅我都試一試,比預期中好食,食落係火腿味道,但再鹹啲
肉與肉之間有啲透明骨膠原,好似牛展啲透明啫喱咁,質感爽彈
朋友覺得個皮可以再脆口啲,可能因為我哋放咗陣先食,所以淋咗少少
蜜糖芥末醬有wasabi攻鼻嘅味道,另外仲有一個甜嘅果醬汁,可以按自己喜好選擇
初次嘗試,唔錯🙈
旁邊配上薯角同茄汁做伴碟
▶️ 燒美國安格斯肉眼扒8oz ($298)
原先揀咗五成熟,上到嚟應該大概八成?已經唔紅同冇血🥩
肉質意外地鬆軟唔韌,冇咩筋位,肥膏只有一條邊位
整體燒得幾出色嘅肉眼扒👍🏻可能juicy啲再好食啲
配送嘅醬汁比較淡味,唔係一般常見嘅黑椒汁,唔會蓋過牛味
同樣有薯蓉做伴碟🥔
▶️ 梳乎厘 ($116/2個)
估唔到連疏乎厘都有咁多口味揀:原味、朱古力、薑、橙、雲呢拿🤯
即叫要即整,見個廚師由溝粉打蛋開始,所以疏乎厘嚟到仲熱辣辣脹卜卜
亦因為咁樣兩個疏乎厘一定要揀同一隻味
侍應話薑味比較受歡迎,就跟佢推介叫
面頭燒過之後形成焦糖面,食落脆少少🤏🏻層次豐富啲
疏乎厘非常輕身,係打成泡狀嘅蛋白,口感似濕潤啲嘅mashmallow,入口即溶
另外落咗少許糖漿,微微帶啲薑味🫚
成個甜品唔會好甜,感覺好light,整得好出色因為疏乎厘唔易整
▶️ 餐飲- 檸檬茶、奶茶
整體所有食物超有水準,用料靚同新鮮,烹調有心思,選擇豐富!
服務態度都好好,侍應好友善,因為閑日晏晝嚟唔算多人,照顧周到☺️
成間餐廳非常大,有大量室外座位,有啲仲要係獨立屋仔,好有私人空間🏠園內有唔少打卡位,喺度開party搞event唔錯
原先價位算高檔,但係食質素、份量、環境來講性價比合理
最好係完全唔限時間,同朋友吹水吹咗兩個鐘🤣舒服過去嘆Cafe!