2021-03-15
區內區內食米線,腦海一定係出現x仔同雲xx。有日夜晚經過呢間家嫂,聞到好香,但因為佢門面太細,又係主打邊爐,平時都好少留意。睇一睇餐牌,佢而家午市竟然有lunch, 選擇有魚生飯、米線同小菜客飯。身為米線愛好者就決定一試。行到門口,有職員喺門口派傳單,職員都好快安排入座,服務幾好。午市時間好少顧客,由入座到離開只有約5枱客,疫情下生意唔易做。叫左自選米線套餐,$58三餸連野飲,區內唔算好平,但食開米線就應該差唔多價錢。湯底揀左番茄濃湯,餸有推介黑松露墨丸同魚腐,另外試埋佢個白魚蛋,麵底都有4款選擇,有出面少見既寛粉,就決定試下。落完單,職員會邀請客人到雪櫃揀野飲,除左有自家杯裝飲品,都有罐裝汽水同支裝茶可以選擇。對於鍾意多選擇既野,樣樣都有得揀就覺好會加分。等左一陣寛粉黎到,份量比想像多好多,令我有d驚訝,番湯濃稠,比連鎖米線店既番茄湯出色,值得推介墨丸有墨魚粒,但味道較淡,魚腐係三樣餸中最好,白魚蛋就一般貨色,寛粉有少少煮過龍,唔夠煙韌。總括嚟講,係區內一個米線/lunch 新選擇,會再幫襯,試埋佢其他湯底同配餸
對於鍾意多選擇既野,樣樣都有得揀就覺好會加分。
番茄濃湯墨丸魚蛋魚腐寛粉
紅棗桂圓茶