2018-10-21
平時經過德美,都會見到唔少人排隊,尤其是午飯時間,食過 set lunch 好抵食。今次就一心試晚餐,睇完 menu 揀咗精選二人套餐,都只係三百零蚊,有前菜、有湯、有刺身、有主食仲有甜品。日式前菜枝豆和風沙律三文魚刺身野菜牛肉/豚肉鍋什錦天婦羅鹽燒鯖魚日式炒飯大蜆味噌湯甜品:芒果奶凍| 和風沙律 |和風沙律係吞拿魚沙律,最特別係個醬汁,係用醋調配,酸酸甜甜好開胃,個人十分喜歡,仲特登留番個醬汁點配天婦羅,酸酸地食幾件無咁油膩。| 大蜆味噌湯 |一般味噌湯,蜆味唔突出,仲有少少沙添。| 三文魚刺身 |比平時一般壽司店厚肉肥美,尚算新鮮。下次會試其他刺身。| 野菜牛肉/豚肉鍋 |因為本人唔食牛肉,詢問店員可以轉豚肉,如果唔食牛嘅朋友可以轉豚肉。鍋入面有豚肉、豆腐、娃娃菜、菇、粉絲,份量比預期多,湯底係傳統日式shabu shabu甜湯底。豚肉有驚喜,肉質鮮嫩,唔鞋口。粉絲浸係湯入面好入味啊!| 什錦天婦羅 |個人認為最好味嘅一道菜!天婦羅炸得唔油膩,有兩大隻炸蝦,蝦肉彈牙。仲有蕃薯、南瓜、茄子,外脆內軟。| 鹽燒鯖魚 |鯖魚夠大條,滿足到一向好鍾意食鯖魚嘅我。油脂豐富,好香口。| 日式炒
日式前菜
大蜆味噌湯
甜品:芒果奶凍
| 和風沙律 |
| 大蜆味噌湯 |
一般味噌湯,蜆味唔突出,仲有少少沙添。
| 三文魚刺身 |
比平時一般壽司店厚肉肥美,尚算新鮮。下次會試其他刺身。
| 野菜牛肉/豚肉鍋 |
豚肉有驚喜,肉質鮮嫩,唔鞋口。粉絲浸係湯入面好入味啊!
| 什錦天婦羅 |
仲有蕃薯、南瓜、茄子,外脆內軟。
| 鹽燒鯖魚 |
鯖魚夠大條,滿足到一向好鍾意食鯖魚嘅我。油脂豐富,好香口。
| 日式炒飯 |
好大兜,食到呢味已經要打包第二日再食。