2022-07-22
【大埔高Cp值日式餐廳🇯🇵富山居】-依家冇得去旅行🧳唯有係香港周圍去啦😗最近就同男朋友去咗大埔擴展我地嘅美食地圖🗺️😜今日要介紹嘅就係呢間充滿日本特色嘅餐廳🏯🏔富山居🏔🏯-富山居嘅裝潢充滿日本風味🇯🇵除咗門口嘅櫻花樹之外🌸餐廳入面仲有日本街頭嘅相片同埋日式布簾燈光柔和成個環境都好舒服💖-餐廳食物選擇多,由串燒刺身壽司🍣到天婦羅🍤拉麵炒飯焗飯都有😍我哋就嗌咗呢幾樣野😜⬇️⬇️😋滑蛋豬扒飯$68+1⭕️呢個超驚喜⭕️真係好好味唔係講笑😋首先碟豬扒飯係勁大碟😳豬扒切開有成十幾件🤫鋪滿成隻碟都係賣七十蚊⁉️跟住啲雞蛋色澤金黄柔滑,炒得好嫩滑🥹入面嘅洋蔥好甜🧅個吉列炸豬扒炸到金黃色🤩外脆內鬆化,多汁幼滑啲飯粒煮得軟硬適中😍滑蛋將整碟飯覆蓋🥳加上吉列豬扒同秘製豉油真係好好味👍🏻佢個汁甜甜地同埋有啲麻油香味😝成件事好夾!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕-😋海膽麵豉燒飯團🍙$58+1❤️🔥必試❤️🔥呢個海膽飯團好特別!飯團有兩件😍撈咗麵豉同木魚😋仲燒到焦香🥹加埋個海膽🧡口感奶滑又濃郁😳用紫菜包住一齊食超好味😋好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗😋五品海鮮丼🍱 $128+1海膽|三文魚|帶子|油甘魚|甜蝦|蟹子刺身色澤鮮明❤️🔥非常新鮮最好味
依家冇得去旅行🧳唯有係香港周圍去啦😗
餐廳入面仲有日本街頭嘅相片同埋日式布簾
燈光柔和成個環境都好舒服💖
滑蛋豬扒飯
⭕️呢個超驚喜⭕️真係好好味唔係講笑😋
跟住啲雞蛋色澤金黄柔滑,炒得好嫩滑🥹入面嘅洋蔥好甜🧅
個吉列炸豬扒炸到金黃色🤩外脆內鬆化,多汁幼滑
佢個汁甜甜地同埋有啲麻油香味😝成件事好夾!
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
海膽麵豉燒飯團
❤️🔥必試❤️🔥呢個海膽飯團好特別!
飯團有兩件😍撈咗麵豉同木魚
不過個人鍾意壽司飯酸啲😝呢個丼飯就相對比較淡味
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘
板燒蒜片牛柳粒
薯蓉香滑仲有好香嘅牛油味🧈
牛柳粒有六粒,軟腍惹味
蒜片炸得鬆脆甘香😝配埋牛柳粒一流👍🏻
帶子六切帆立貝
帶子肉質鮮嫩😍味道純淨甘甜
係我最愛嘅刺身之一🥳
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗
整體來講,富山居係一間CP值幾高嘅餐廳🥳大家去大埔一定要試吓❤️🔥特別係佢嘅海膽飯團同埋滑蛋豬扒飯😝😝
📍 富山居 (大埔)
大埔汀角路10號大元邨大元街市美食廣場3號舖
💸人均消費:$210