2019-01-10
係我決定寫呢一篇食評之前,我內心都掙扎咗好耐😂因為曾幾何時我恥笑過一位ig有2.1K followers,OpenRice是LV. 4嘅朋友,佢介紹一哥焗豬扒飯嘅食評都有8.3分⋯⋯🤡但係今天,我要寫嘅食評就係一粥麵🥶👇🏽其實都唔係啲乜嘢新鮮事,因為一粥麵上年都推出過粥底打邊爐,小弟都食過一次!不過唔知係咪因為香港人普遍都係食大家樂、美心、吉野家嘅打邊爐居多,所以較少留意其實唔少快餐店都有得打邊爐🤙🏽先至聲明,我係一個唔係太鍾意食酸辣嘅人(食譚仔我從來唔會食酸辣)😊😌不過今晚食飯唔係太多啱胃口,竟然比我見到一個咁特別嘅打邊爐,$68only。由於我老竇比左一張減$4嘅優惠券我,所以實際只係需要$64就可以食到🤭🤭酸菜嘅味道屬於少酸,亦都唔會太辣😆 魚肉及豬肚嘅份量都算多,湯鍋裏邊亦都有芫荽、芽菜、木耳。另外仲有肥牛一盒、烏冬一個以及生菜🥬整體來講都算幾有驚喜,起碼唔使成日去食吉邊先啦🤪 而且一粥麵有送餐服務,店員亦都好有禮貌,所以呢一餐性價比我會比好高分數👍🏽👍🏽 ——————————食物質素:7/10 環境衛生:7/10 舒適度:7/10服務:8/10 性價比:9/10 總評分:7.
但係今天,我要寫嘅食評就係一粥麵🥶👇🏽
酸菜嘅味道屬於少酸,亦都唔會太辣😆
魚肉及豬肚嘅份量都算多,
湯鍋裏邊亦都有芫荽、芽菜、木耳。
另外仲有肥牛一盒、烏冬一個以及生菜🥬
——————————
食物質素:7/10
環境衛生:7/10
舒適度:7/10
服務:8/10
性價比:9/10
總評分:7.6/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #大埔