2021-06-02 115 瀏覽
經常去大埔搵好野食,但係大埔食雞煲都係第一次!!今次同友人就去左食八妹雞煲,聽聞係區內名店👍🏻但交通方面,係太和落車比較近環境方面,裝修比人既感覺好舒服,好本土好文青feel~另外,食雞煲最重要除左食物,冷氣勁唔勁都係我考慮之一!好彩,而度既冷氣好夠,唔會出哂汗食雞煲,出哂汗太可怕了😱到食物方面:Menu有好多野叫,有雞有豬有牛有羊有丸仲有前菜等等,想食咩都有🙈🙈1隻花膠雞煲微辣($288),雞好嫩好滑,完全無「鞋」既口感👍🏻另外,坊間有啲雞煲店好鐘意淨比骨,但而間好多肉,真係啖啖雞肉🤤再者,啲紫洋蔥芫茜加埋雞汁,好濃好惹味,正~👏🏻👏🏻手切肥牛:脂肪分布均勻,啖啖牛味~用雞煲汁煮,正~🤤響鈴: 聽聞好出名,即炸即上,食落去好脆,必食,正~😎豬頸肉:本身以為雞同牛都咁好食,豬頸肉都應該係配菜,點知好好食🙈🙈🙈好脆,加埋啲蔥一齊食,正~👍🏻混丸:無伏,樣樣丸都不錯,ok 👌🏻墨魚腐皮卷:同某麵店出名春卷差不多,但而款仲脆口,熱辣辣,必食,正~醬料都十分多配搭!飲品方面:椰汁水:夏天必飲,見到10個人有7個人都飲,真係好消暑,正~👍🏻👍🏻竹蔗茅根:食雞煲打邊爐都算熱氣既,飲番竹蔗茅根就可以

到食物方面:

手切肥牛:脂肪分布均勻,啖啖牛味~用雞煲汁煮,正~🤤

響鈴: 聽聞好出名,即炸即上,食落去好脆,必食,正~😎

混丸:無伏,樣樣丸都不錯,ok 👌🏻

醬料都十分多配搭!

飲品方面:

竹蔗茅根:食雞煲打邊爐都算熱氣既,飲番竹蔗茅根就可以降低個罪惡感🙈🙈🙈推薦

總結,食材新鮮,服務員態度友善,好積極幫手收碟換碟,好快手👍🏻👍🏻所以都推薦大家黎試試👍🏻👍🏻👍🏻👏🏻