2016-09-22 2557 瀏覽
中秋節係大埔又想食下甜野,朋友介紹有間門面幾有特式既有食嘢有飲嘢既餐廳,咁就梗係去試下啦,好唔好食點都要試一次既。餐廳裝潢都略有心思,都幾悅目。餐廳以自助下單形式,要自行搵位坐,但發現多張已走既桌上還未清理,亦都等左好耐先有人黎抹桌,相信要改善一下分工吧。我同朋友各自叫左個「Yumyea雪糕燒仙草」餐牌寫左有:芋圓、地瓜圓、珍珠、雪糕、燒仙草,花生、紅豆。等左差不多30分鐘先上餐,真係比較耐啦。但個賣面就有啲差差地啦!「Yumyea雪糕燒仙草$58」分量都大碗,食落去甜度剛剛好,而表面上既雪糕係雲尼娜味道,雪糕都幾好食。芋圓同地瓜圓都煲得幾軟身,唔會太細粒,幾有口感。珍珠同紅豆都應該煲左一段時間,不會太硬,幾好。但係我一食燒仙草就覺得好無奈,因為呢舊好明顯就係涼粉黎,都唔係仙草黎既(覺得違反商品說明條例)!最無奈係成碗有1/3都係涼粉墊底,所以先感覺好大碗。仲有花生都無放落去,唔知係咩原因啦,覺得廚房有點混亂。
Yumyea雪糕燒仙草
Yumyea雪糕燒仙草

2016-09-15
30 分鐘 (堂食)