2015-08-31 3450 瀏覽
今日晏就去左中環搵人食飯,朋友一早諗好左要食海南雞飯。去到就離2點,餐廳已經無咩人,唔洗等位,真好!去到坐低就叫左3個海南雞飯,似乎大家都係為左佢個雞而黎!海南雞飯個飯餐有一碟好大碟既海南雞,係我係其他餐廳食咁多次都未見過咁大碟!有一碗油飯,好香,但係唔係好大碗,size剛剛好!餐仲有個東瓜湯,個湯有啲淡,個盅好大但其實入面得好少。有3款醬同一杯飲品,我揀左熱薏米水。薏米水淡淡地又有一點甜,幾好味! 最後當然要講雨個雞,碟雞真係啖啖肉,不過皮算厚而且比例上都算多,雞肉算係ok滑既,但係未算係好滑,胸位質地較差!肉仲沾有少少汁,唔洗點醬已經有味道,點完濃味d就可以配白飯食。我最鐘意醬油果款汁,帶有少少甜味!其餘果兩款有薑蓉同好似係豆瓣醬(有少少辣),但我不太好果兩款醬。總括黎講,呢個$98既海南雞飯都算唔錯,質素同分量與價錢相乎!有機會會再幫襯,下次想試埋啦沙!!!
去到坐低就叫左3個海南雞飯,似乎大家都係為左佢個雞而黎!
2015-08-26