2019-11-01
終於捱到星期六了,可以訓到晏一晏先出去食嘢🙈。下晝三點幾出到銅鑼灣,好耐無食過炸雞,所以專登搵間未食過嘅去試下。餐廳樓面面積唔算大,枱櫈之間嘅間距比較近。咁啱呢個時段唔算多人,一去到就有位。店員好多都唔係講廣東話,但都好nice嘅。🍗嚟到都係為咗食雞🐔,叫咗蜂蜜黃油炸雞🍯(半份)($118),另加咗($40)追加魷魚🦑。嚟到發現份量咁多嘅!魷魚係原隻上㗎,勁大隻,仲比埋鉸剪同鉗我哋剪開一個個魷魚圈同一條條鬚👍。炸到好脆,唔膩,出面嘅味粉甜甜地,估唔到有少許辣味添,最抵讚係雞肉仲好juicy。半份炸雞有咁多(7-8件)真係好抵食,而魷魚亦係必定追加。另外叫咗菜乾土豆湯($180),香港就唔係度度有得食,呢到竟然有就試下。用傳統嘅gas爐上個鍋🍲,面頭有堆大醬同粉絲,下低就有好多菜乾同排骨,店員等個鍋熱啲就會嚟幫我哋撈👩🏻🍳。味道就比較濃,不過原來唔辣的,菜乾可能係醃菜,齋食會有啲鹹,所以我主要都係食排骨,排骨有好多肉,好味,啱配飯。🥔薯仔方面,而家係半隻上,如果改用薯仔片會易食啲同更入味。太食積上身,我哋仲叫咗個薯仔煎餅($100),因為落單時唔知樣樣份量都咁多。煎餅可以分開成16格咁
太食積上身,我哋仲叫咗個薯仔煎餅($100),因為落單時唔知樣樣份量都咁多。煎餅可以分開成16格咁多,個口感比想像中鬆,唔會太實。薯絲好爽,夾啲洋蔥煎得香口,但本身無乜味道🙈,一定要點佢個醬食。
飲料就叫咗Oreo奶昔🥤($58),不過覺得有少少圖文不符,因為以為係一樽上,點知係用杯裝哈哈。但講返味道,係唔錯嘅,幾啱搭配炸物。
總括嚟講,呢間韓食店係有驚喜嘅,特別係份炸雞加魷魚,好味又抵食😋,推介。其他食物都ok,普遍性價比高,喺銅鑼灣區喎!我相信我同個朋友2個人叫嘅份量可能都夠4人食哈哈。如果想食炸雞,呢間回頭率高。