2022-12-01
好耐無食過韓國菜,突然好想食韓式湯飯,同事無異議,就齊齊去左呢度食午市套餐。呢度嘅午餐,其實以工廈嚟講唔算十分划算,但勝在選擇多,午餐都有3,40款選擇。好彩我只特別鍾意食辣豆腐湯,如果唔係,有咁多款選擇真係好難揀。辣豆腐海鮮湯($80)用傳統韓式鍋盛載,感覺特別有風味。湯唔算濃味,亦唔算辣,易入口,啱晒我。豆腐非常軟滑,口感唔錯,如果有更濃豆香就更好。海鮮包括幾隻蜆,無沙、鮮味,但略嫌細粒。整體味道算普通,唔難食。跟豆腐湯會配大碗白飯,湯又大大鍋,大食者都應該夠飽。跟餐仲可以免費配汽水,如果想再韓式d,加小小錢($5-$10)可轉其他韓式飲品,例如梨汁、忌廉鮮奶。每個入座客人都有韓式泡菜小碟,可能我地今日人多,今日有7小碟,每碟都唔同,仲有蛋餅同腐皮。泡菜醃得夠味,酸辣度適中。除價位稍稍偏高外,整體OK,特別讚係份量足,女同事們都食唔晒一個set。
辣豆腐海鮮湯($80)