2023-05-28 48 瀏覽
每次趕時間就會諗起阿杏飯糰,依家全港有五間分店,相信之後會越開越多😎 呢間連鎖小店主打即叫即整手工飯糰,款式種類繁多,可以按個人喜好自選配料,另外亦提供多款台式飲品,係速食/下午茶嘅好味之選~ 飯糰用上紫米飯,含有不飽和脂肪酸同礦物質,比白飯更加健康,打開包裝後有爆餡效果,雖然睇落size唔大但攞上手好重,果然好足料💪🏻 兩款飯糰都配有炸脆、生菜、肉鬆、沙律醬等,口感豐富,層次分明,性價比高!主要肉類叫咗兩款試試,雞扒嫩滑多汁,散發著黑蒜香氣,食落好惹味~ 鹹蛋烤腸反而有驚喜,幾有台灣夜市嘅感覺,鹹蛋黃鹹香味濃郁,烤腸口感煙韌,帶點油脂感,簡單好味又飽肚😬飲品有經典嘅黑糖珍珠奶茶同椰果四季春,不得不讚珍珠軟糯彈牙,黑糖味突出,奶茶入口順滑、四季春清身解膩,加埋椰果令到整體口感更加豐富💖