2010-01-15 22 瀏覽
天寒地凍,少奶話要食羊腩煲,但坤記舊舖例必爆滿,唯有來新舖吧。兩口子,不能訂位,只可walk in,幸好7pm到達時尚有空位,但再遲半小時便要排隊等位啦。一坐下便叫了一個羊腩煲,送菜一碟,叫了一個白飯和一罐可樂和少奶share,又叫多一籃西羊菜。火窩煲身頗大,汁很多,最初以為羊肉不太多,但食下食下,咦?點解食極都有既?而且d羊肉幾乎件件都有皮,皮下又有層脂肪,肥都呢…不過我最鍾意就係咁,又冧又入味,唔肥又點會羶?唔羶又點叫做羊肉呀?結果食完呢餐,唔單只暖笠笠,仲飽到上心口。埋單$140,抵啦。不過呢度通常例必要搭枱,當晚我們的一張大枱,便坐左4 group,共11人,大家各有各食。我地呢d坤記熟客就見怪不怪。但當晚曾經有一對男女坐下來,阿姐擺好晒位比佢地,但無幾耐就粒聲唔出閃左,可能係唔鍾搭枱啦。不過走之前可唔可以同阿姐講聲先呢?等門口等緊位d人地可以快入座嘛。題外話1,之前在這裏試過煲仔飯,但飯焦烤得太燶,水準不及舊舖。當晚同枱的其中一group人的飯還可以,但另一group人都話飯焦太燶,食唔到,我都坐响旁邊都聞都d燶味。如彩我地無叫啫。要食水準穩定的黃金飯焦,都係返去舊好d。題外

題外話2,其實除左晚飯之外,呢度午市都好旺場,炒粉麵飯連熱飲或汽水都係 $26,水準也不錯。我和少奶都不時幫襯架。
大大個煲
d羊肥都呢...
午市的豉椒牛河
午市的海鮮炒飯
2010-01-11
大大個煲
d羊肥都呢...
午市的豉椒牛河
午市的海鮮炒飯