2019-03-09
約左一個好鍾意食越南野既朋友出黎,就返佢,食佢既至愛因為驚伏,係度搵左間好多好評既🤣如果唔係食完比人鬧就gg喇。好彩呢間都真係幾好味😂😍交曬比佢點,咁都點左一個主菜share,2個小食,一人一個椰青。其實越南河粉我都好鍾意,所以佢點雜錦河我好ok呢個河粉應該係最貴個個,見佢有L同XL,價錢差唔遠,但我地兩個女仔,唔好晒食物,所以L算🤣上左黎,真係好大碗之前去過越南,佢地通常成碗都好多青青綠綠係上面,呢碗勁越南🤣好重本,成堆葱都唔知切左幾耐。我平時食野會走葱既,但呢碗野唔覺有咩葱味,反而可能因為加左,好fresh,個湯底都幾清甜。其實都好搭。碗野乜都有,我最鍾意係啲生牛肉,香港食開啲生牛河粉個湯都好熱,越南都係咁既,但比起香港,佢地係有少少厚身既牛肉片,所以用熱湯啲牛都唔會好熟。香港有啲餐廳用太熱既湯,香港既薄切牛即刻勁老。呢間溫度好ok,所以牛肉入口好嫩,好好味。下次我要直接點生牛河個炸蝦餅好正,我平時唔鍾意食炸野,覺得好油。但呢個一啲都唔油,啲蝦肉好足料,入口嫩滑,個皮好薄,點左甜辣醬,好搭仲叫左個豬頸肉米紙卷,但張相無左,個豬頸肉好夠味,但個蝦餅太好味,我係咁食,已經唔記得個米紙卷
仲叫左個豬頸肉米紙卷,但張相無左,個豬頸肉好夠味,但個蝦餅太好味,我係咁食,已經唔記得個米紙卷啦🤣🤣
最後食完慢慢嘆個椰青,好甜好fresh,好圓滿。
呢間下次收左入清單,下次再去。