2019-04-12 199 瀏覽
今日又去咗觀塘食飯, 食返喺成業街嘅打冷店。 雖然係晚市但都唔少人用餐, 仲見到有啲人自備紅酒開酒飲我哋兩個人,眼闊肚窄order了咗四碟嘢。 有鹵水鵝片 ,蠔餅 , 馬拉盞炒通菜牛肉, 椒鹽鮮魷拼欖角骨。鹵水鵝片, 好刀工, 十數塊鵝片及底下豆腐切得均勻, 鵝肉肥瘦適中, 鹵水汁鹹甜適中。蠔餅, 沒粉漿,蠔夠肥厚,好多好大粒,而且係用鴨蛋煎香,色澤及味道較為濃郁, 加上黑胡椒同芫茜碎,好味道, 為當晚最欣賞嘅餸菜。椒鹽鮮魷併欖角骨, 單叫太大碟,可以雙併真係好,我唔介意俾多少少錢食多一味餸。 椒鹽鮮魷,唔厚粉,冇出水,脆卜卜又咸香,係熱氣左d. 蜜汁欖角骨,啖啖肉,唔鞋,仲好香脆馬拉盞炒通菜牛肉,牛肉大片,鹹 香 滑 溜 ,惹 味 家 常 菜 。食完之後餐廳仲送咗每人一件椰汁馬豆糕,好好味。

鹵水鵝片

蠔餅

椒鹽鮮魷拼欖角骨

馬拉盞炒通菜牛肉

食完之後餐廳仲送咗每人一件椰汁馬豆糕,好好味。
鹵水鵝片
蠔餅