2022-01-11
係銅鑼灣開左嘅新派麵店,作為一個「食家」當然要第一時間去試吓啦❤️哩間新派麵店叫「大鑊」,個名夠哂特別令人好易記住👍🏻 店舖內位置光猛寬躺舒適💕 而其中一邊仲做左開放式向街,感覺非常寫意💕湯底分4種-36小時熬花膠大筒骨湯/一百斤蕃茄濃湯/老壇陳釀酸菜湯/辣而不燥麻辣湯👏🏻 你可以揀廚師拍板又得,自己揀食乜都得,得咗😎男朋友揀左一百斤蕃茄濃湯配自家製午餐肉餃/鹵水豬腸/麻辣雞肉😎再重點加芫荽😂首先要講咗個湯底先,真係好有誠意,因為飲得出係真係用蕃茄煲出黎,味道天然,冇茄膏明顯嘅酸味👍🏻 自家製午餐肉餃好創新夠特別👍🏻 鹵水豬腸夠入味👍🏻 麻辣雞肉香味十足我就揀左辣而不燥麻辣湯配麻辣腩肉卷/鴨血/魚腐/豆卜/蘿蔔 😂😂😂 我食麵係鍾意試左個湯底先🤟🏻麻辣湯散發住椒麻香味,未食已令人流哂口水🤤 再飲一啖落口,麻味撲鼻,再隨後先感覺到辣味刺激味蕾,配埋魚腐同豆卜索湯,真係越食越麻,越食越過癮👏🏻 麻辣腩肉卷非常入味👍🏻蘿蔔夠淋身👍🏻我地仲叫左麻辣雞翼,雞翼上面鋪滿豆瓣醬,雞翼非常入味,雞肉嫩滑👍🏻非常惹味飲品方便都好特別,男朋友試咗「莫吉托檸檬茶」,Mojito酒我就飲過,至於Mojito檸檬
飲品方便都好特別,男朋友試咗「莫吉托檸檬茶」,Mojito酒我就飲過,至於Mojito檸檬茶,佢係將檸檬取代咗酒,但將原有嘅薄荷同青檸保留,檸檬同青檸嘅酸味,夾雜著清涼嘅薄荷味,感覺清爽🍹我就叫左杯「荔枝乳酸」,荔枝味清甜,乳酸剛好沖淡返我食辣野嘅味道😂
另外個都無論麵定小食都係用隻鑊仔裝住,好特別,唔怪之得佢地叫「大鑊」👍🏻
如果你都想試下新派Fusion車仔麵,咁你就一定要試吓哩間啦!
大鑊 (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道128-132號地舖