2021-02-03 170 瀏覽
屯門碼頭係小編嘅童年成長地,雖然搬離咗呢度好耐,但我都會久唔久喺呢度遊走,因為呢個地方有好多小店,可以chill一個晏晝⋯🥰 而小編今次想大大粒嘅餃子小黃店!♥️.佢哋嘅餃子總共有9款口味,除咗1款係素餃,其餘都係混入新鮮豬肉而成 🐷⋯ 小編今次試咗其中5款,粒粒都好大粒,而味道又係點呢?🤔 (以下價錢係6隻/9隻熟餃價,生餃價錢又係唔同嘅).椰菜鮮肉餃 $36/$42椰菜豬肉係一款好常見口味嘅餃子,皮好薄,菜嘅份量比肉多好多!🤓 小編略嫌偏鹹咗少少,重口味嘅人可能會鍾意!🧐.香茜鮮肉餃 $36/$42喺而家乜都要落芫荽嘅時代點會少得有現芫荽嘅水餃呢?😂 芫荽嘅份量佔大約八成左右,每一口都淡淡荽味!🤣 味道黎講,佢比椰菜鮮肉冇咁鹹,係一款幾好食嘅餃子!😋 老爸認證好食!🥸.紫菜鮮肉餃 $42/$48呢一款餃子係小編喺出面冇見過嘅口味,冇諗過平時飲嘅紫菜肉碎湯可以變成餃子內餡,而係好食嘅!😃 都係淡口味為主,食落其實係同紫菜湯好似冇太大差異,只不過形式上變得唔同!冇乜記憶點嘅餃子⋯🙈.咖喱鮮肉餃 $42/$48呢一款餃子意外地覺得好食,咖喱味超級濃郁!偏向日式咖喱口味,唔辣嘅!😍 內裏除咗
椰菜鮮肉餃 $36/$42

香茜鮮肉餃 $36/$42

紫菜鮮肉餃 $42/$48

咖喱鮮肉餃 $42/$48
呢一款餃子意外地覺得好食,咖喱味超級濃郁!偏向日式咖喱口味,唔辣嘅!😍 內裏除咗咖喱同埋豬肉之外,仲有洋蔥絲喺入面,口感十分之好!😗 但如果食得太多隻,會有啲啲膩口⋯🤨 小編發現攞佢用來做煎餃比起煮/蒸嘅更加出色~🤤

芝士粟米鮮肉餃 $46/$52
呢一款餃子係小編同媽子嘅NO.1!!! 芝士味超級濃郁,煮完即刻食仲有少少嘅流心效果!☺️ 芝士粟米加豬肉呢一個combination好難會輸,無可否認嘅係,食得太多芝士會覺得好膩/滯,但都味道來講,佢真係好好食呀!😚

可能你哋會覺得呢個價錢食餃子會有啲貴,但係佢嘅size係比出邊嘅大1.5倍左右,將個畫面拉闊少少,其實都差唔多嘅啫!😏 一家三口試咗呢五款排名都有少少唔同可以俾大家參考吓⋯🤗
👧🏻:芝士粟米>香荽>咖喱>紫菜>椰菜
👩🏻:芝士粟米>香荽>紫菜>椰菜>咖喱
👨🏻:香荽>紫菜>椰菜>芝士粟米>咖喱
除咗上述嗰五款口味之外,其實重有3款鮮肉餃(泡菜/韭菜/芹菜)同埋1款素菜餃子咖!有機會嘅話,再試埋佢!😝