2018-10-24
屋企人鐘意食PIZZA,又想係荃灣區食飯,於是就揀左荃廣PIZZA EXPRESS做dinner。每逢星期五同假期荃灣廣場都會好多人,間間餐廳都要排隊,所以一早就BOOK左位,廢事到時又要兩老企係到戇居居等位了。餐廳兩邊都係玻璃窗,可以望到商場入口或者商場入面,侍應安排左我地係卡位梳化坐,幾舒服同闊落。檯上面已準備一枝水俾客人斟,仲有枝辣椒油,好好食,好香,我地幾乎食每樣野都落啲哈哈呢到主要食pizza同pasta,飯既種類少啲,另外都有小食甜品果啲。最後我地叫左個4人餐,包前菜x2、沙律x1、Pizza x2、主菜x1、飲品x4($499)見佢個配搭一定要揀個沙律,所以頭盤就揀左蒜蓉包+意式焗肉丸(返到屋企睇返啲相先發現蒜蓉包冇黎到)肉丸有5-6粒,味道就好似蕃茄焗肉醬意粉啲肉醬咁,但啲肉醬就搓成左波波。佢既茄醬帶甜多過酸,中規中矩咁。側邊伴碟既麵包球就有啲硬、冇味,唔好食。沙律我地揀左common款雞肉凱薩沙律份量足夠4個人食,比想像中多。菜好新鮮,食到索索聲,脆麵包粒同煙肉都好香口,連埋菜食,成個沙律增加左層次。啲雞肉食到佢有餣過,唔係整熟左撈埋沙律醬就上碟果隻,而且幾滑,不錯!
見佢個配搭一定要揀個沙律,所以頭盤就揀左蒜蓉包+意式焗肉丸
(返到屋企睇返啲相先發現蒜蓉包冇黎到)
沙律我地揀左common款
雞肉凱薩沙律
開頭諗一個餐有兩個pizza,應該都唔會好大個啦,點知上菜果時發現真係好大塊。
我地叫既係美國辣味薄餅+利吉里亞海鮮薄餅
意式薄餅都係薄身既,佢呢到既pizza的確做得好薄,所以岩岩食完前菜等一陣,兩個pizza就黎喇。辣味果個味道就比較傳統,用左茄醬做底,面頭加左啲辣肉腸同埋墨西哥椒。椒有兩款揀,另外果款係餣辣紅椒。我問侍應有咩分別,佢笑而不語,最後揀左青色都係估佢冇咁辣,事實又一啲都唔辣。
海鮮果個就用左白汁做底,海鮮有青口、硯、蝦、魷魚,全部都好mini,仲有啲香料鋪面咁。
兩個比較起黎辣味果個濃味好多,海鮮果個幾乎食唔出啲咩味,好在啲鮮都唔會好腥。辣味pizza落既醬,配料都岩岩好鋪勻係餅面,推介!
Pasta就叫左意式野菌蝴蝶粉
平時意粉就食得多,今次就叫下唔同野。呢個係素菜款,淨係得菇做配料。醬汁係由磨菇汁同松露油撈成,食落口好creamy咁好似落左忌廉咁。本身唔係太食松露,但佢落既係油同埋份量唔算多,反而帶出左個香味。每食一舊蝴蝶粉都沾到啲醬汁,GOOD
食到呢到大家都有意猶未盡既感覺,打開餐牌望下望下,最後決定點多個麵食
瑪沙拉雞肉長通粉($138)
個長通粉望落好似煮到好淋,仲要冇乜味咁,但食落又幾驚喜。麵keep到煙un,味道甜甜地,加埋百里香又緩和返忌廉既膩。雞肉都係有餣過。好食過蝴蝶粉!
我地之後仲加左個甜品Brownie
外表好有雪地既感覺,面頭有啲oreo碎,下面係啲cream,中間有Brownie,最底係雪糕。一匙羹筆到落最底就會食到唔同既口感。Oreo既脆,cream既幼滑, brownie既柔軟(外皮係焗到脆脆地既,裡面就軟熟),同最尾涼涼地既感覺,非常之滿足。雖然係朱古力,但一啲都唔甜。
家人就唔係太欣賞,佢地話好普通,朱古力蛋糕+云尼拿雪糕
最後係飲品,佢跟餐除左有氣既飲品其他都要加錢。檸檬茶就可以任添。
汽水佢會俾個裝住冰既杯俾你倒啲汽水落去。
雖然佢俾漏左個包我地,但整體都滿意。呢到侍應唔係好夠,有時需要落單都要等一陣先有人應,不過侍應見到就會即刻埋黎,食到最尾又會問啲野岩唔岩食