2018-07-25
紅磡最近開咗間新越南餐廳,我同朋友咁啱經過,嗰日第一日開張,冇乜人排隊,所以就決定入去試吓佢。間鋪唔算話好大,但係座位與座位之間都唔算好迫,可能繁忙時間就需要搭一搭枱。朋友嗌左咗碟越式咖喱雞,上枱時賣相都幾靚,飯上面鋪左啲肉鬆。但係食落冇乜特別,佢隻咖喱係比較稀身,味道唔算好濃。我哋問一問店員,佢哋話呢一個係正宗越式嘅做法。雞嘅份量都足夠,食落都嫩口,不過我同我朋友都一致覺得麻麻地。另外我嗌咗碗香茅豬扒檬粉。以我食過咁多間嘅香茅豬扒,印象中都係炸過,外脆內軟嗰種。但係呢一間真係大失望。佢哋嘅豬扒同瘦肉冇分別,就咁擺落去煲湯度烚,冇咬口之餘仲要冇味,所以我食到一半都食唔落去了。以呢一個食物質素,佢嘅價錢根本唔值$55。希望佢日後可以改善下煮法。