2019-11-06
係人都知大學裏面嘅食堂嘅價錢性價比極高,今日就去咗浸會大學的西餐廳Bistro Bon食晚飯,餐廳嘅位置非常方便,基本上一入大學門口就會見到。裏面嘅座位非常寬敞舒適,餐廳嘅面積好大,唔怕搵唔到位錯。我哋早去剛入去嘅時候學生仲未食飯,人唔算好多,都夜少少就開始多人了。我哋點了兩個餐,每餐嘅份量都好多,有餐包、湯、前菜、主菜和飲品,食到勁飽,味道亦都唔差架!餐湯係蘑菇湯,我自己覺得好好飲,我好鍾意飲呢種磨碎左嘅蘑菇煮嘅蘑菇湯,蘑菇味真係好濃,佢上面仲放咗兩條酥皮麵包,真係好好味。佢哋嘅餐包都好好味,有五穀包、芝麻包每一個我都唔知叫咩名但又好好味嘅包。小食有三文魚他他和溫泉蛋炒雜菇,三文魚他他嘅味道非常好,如果一點點柚子嘅香味,酸酸地,好開胃。溫泉蛋煮得好好味,炒雜菇亦都好清新,唔會好鹹,味道剛剛好。主菜係安格斯牛肉芝士漢堡和溫泉蛋卡邦尼意粉,安格斯牛肉芝士漢堡非常巨大,安格斯牛肉煎得好靚,裏面仲係粉紅色㗎,而且佢唔係用雪藏嘅漢堡扒,睇得出係自己整嘅,所以食得出淡淡安格斯牛肉,裏面仲混入咗洋蔥碎,令味道更上一層樓。加埋一大塊煙肉同兩塊芝士,味道真係好好,佢嘅漢堡包係煎過嘅,所以食落特別脆口。
溫泉蛋卡邦尼意粉嘅味道同一般嘅卡邦尼意粉有少少唔同,佢嘅汁冇平時食的咁白,又唔會漏,味道有少少唔同,但都係好味的。配料除咗溫泉蛋,仲有洋蔥、煙肉、蘑菇、芝士,所以味道都算濃郁。
餐飲叫咗一杯熱檸茶一杯柚子薑茶,柚子薑茶嘅味道都幾特別,呢兩個嘅配合我都係第一次試,柚子同姜薑嘅味道都好出,好飲的,值得一試。