2014-09-12 6033 瀏覽
同朋友聚舊, 其中一位係讀過hku, 所以可以book 到呢間只限會員既食店由於朋友識得大廚, 大廚就提議左佢既菜單俾我地, 每人300, 等佢發板, 我地只需聚舊等食就得入面環境就好似一個比較優雅既酒樓甘, 坐位寛敞, 由於我地成15人, 所以安排左房俾我地, 有電視, 坐位亦都夠大舒適, 等等下食物就到. 我地食到既菜式包栝鳯尾蝦多士, 椒鹽豆腐, 椒鹽鮮魷: 蝦新鮮多士乾身得黎脆口, 兩者match牛肉串燒 : 幾特別, 酸酸甜甜既汁配以, 嫰滑既牛肉, 開胃蛋白扒西蘭花: 蛋白好滑而且好濃厚, 撈飯一流古法鹽焗雞: 超好味, 雞滑, 皮同平時不同, 係有少少烤焦左, 所以食落去好似有少少煙勳味, 正子薑咕嚕肉: 超正, 炒得十分乾身, 出面皮厚度適中而脆, 入面既豬肉亦好juicy!!, 汁既量亦剛好, 勁!西芹雞柳: 一般級別南乳粗齋:一般級別梅菜扣肉: 不錯, 茨汁適中没有蓋過梅菜既甜味, 肥豬肉亦夠林糯米飯: 不錯,飯粒分明杏汁豬肺湯: 超好味, 十分濃, 聞落去勁香杏汁味, 你見到成煲白色就知落足料, 豬肺亦好林身, 點豉油一流蘿白憫鴨:普通, 茨汁太濃, 但鴨肉夠林整

蛋白扒西蘭花: 蛋白好滑而且好濃厚, 撈飯一流
西芹雞柳: 一般級別
南乳粗齋:一般級別
糯米飯: 不錯,飯粒分明
蘿白憫鴨:普通, 茨汁太濃, 但鴨肉夠林

整體中上, 不錯
蝦多士, 椒鹽鮮魷, 炸豆腐