2018-02-10 2604 瀏覽
今晚朋友生日要慶生, 當然要搵間好嘢食賀下啦。 由於朋友家住屯門,生日大哂,大家為了遷就他, 所以收工後就拉大隊入屯門找他食晚飯, 算是唔話得啩!上網找了這間一起燒火鍋烤肉餐廳,顧名思義是以燒烤肉為主 ,但其實也有火鍋的。 難得三五知己,就决定一齊烤烤肉、傾傾偈,聚下舊,又可慶祝生日。一起燒餐廳位於卓爾居商場二樓,餐廳面積大, 可容納20多張大大小小嘅食臺。而餐牌點餐形式卻是特別,相信依家很多新潮餐廳流行的點餐方式,全部用ipad落單,不到五分鐘侍應便呈上食物, 快而準。我們幾個人,不停咁點呀點, 轉眼已經成枱食物, 分別有薄切黑毛豬、 西班牙黑毛豬、 美國牛小排、牛肉條、 羊架、 鹽岩八爪魚 、 黑松露帶子肉 、茄子、 翠玉瓜 、生菜 。 又有菜又有肉, 極其豐富 ,但價錢算抵, 最貴都是美國牛小排,價錢才$70元, 份量之多,出乎意料。成晚食了咁多肉,其實覺得這間一起燒真係不錯。 因為在九龍吃很多韓國烤肉店 ,肉質麻麻,味道一般。,相比起這間一起燒的烤肉, 無論是豬肉、羊肉或者牛肉, 肉質都特別新鮮, 烤過後特別鮮嫩惹味。尤其是美國牛小排,肉味濃郁, 每一片都非常新鮮。而顏色又鮮嫩

尤其是美國牛小排,肉味濃郁, 每一片都非常新鮮。而顏色又鮮嫩紅潤, 加上脂肪少, 烤過後熱辣辣放入口中,那種香濃肉味而肉汁豐滿的口感, 真是慢種滋味在舌頭, 味蕾滿足到瀉。

其它如鹽岩八爪魚 $40、 黑松露帶子肉$45, 價錢實惠不在話下, 但新鮮感程度卻是十足。 以八爪魚為例,口感非常煙韌, 但食落又不 黏口 ,加上有少少辣口,食落特別惹味。

而黑松露帶子更是雙重味道,食落又有層次感。 因帶子底部經過烤熱後,有少少焦脆感, 但帶子上半身還是像刺身的狀態, 特別鮮味。 加上用了大量嘅黑松露, 甘香嘅味道配上鮮甜嘅帶子味, 果真是人間美食,食材 配搭得很好。

這裏的飲品也算平,不停點了可樂$12 和凍檸茶$15。 而熱豆腐花也是任食的, 滑滑地的豆腐花,食完烤肉後相信也是最佳甜品

雖然一起燒火鍋烤肉餐廳不是任點任食, 是以逐碟計算的,但勝在價錢經濟 ,食了咁多也是八百幾元, 每個人也是夾150蚊鬆d,非常化算。

2018-02-09