2024-10-27 280 瀏覽
今日晏晝大圍開始踩單車入大尾督,踩到入去見到呢間越南菜好多人,睇吓門口Menu有咩食,都好豐富,於是我哋一行四人就泊低架車入去食。我哋坐出邊,環境好正,望住個湖,天氣又好。我哋叫咗個越式小食拼盤,好豐富,有豬扒,有雞翼,有豬肉串,蝦餅等等,全部都炸得好好味。撈檬,個撈檬汁酸酸甜甜勁好食,春卷又係勁飽滿唔似叫貨,好似去左越南咁。跟住叫咗個牛丸湯粉share,牛丸爆汁好正,牛湯濃郁,menu話用50斤煲且絕無味精,清租得很。朋友叫咗個牛柳粒紅飯,唔係周圍有得食,好香口,牛柳粒嘅夠味,呢個飯唔使汁到可以送飯。另外個朋友叫咗個咖喱鴨髀湯河,呢個真係未見過,但係咖喱同鴨比出奇地好甲,成碗粉都好食,特別係啲河粉都好滑(朋友話)仲有個順化濃蝦湯,真材實料,好濃郁蝦味,成碗湯都差唔多飲哂。成餐飯都好滿足,下次再踩單車都可以入嚟食午餐,埋單都唔使一人一舊。
我哋坐出邊,環境好正,望住個湖,天氣又好。
小食拼盤及撈檬

豬頸肉配牛肉湯河