2024-02-21 37 瀏覽
上星期去咗位於銅鑼灣新開嘅強小亭,強小亭喺日本都有專門店㗎提供嘅牛肉係大山黑毛和牛~大山黑毛和牛係一種高品質嘅和牛品種,佢哋係喺海拔比較高、天氣寒冷嘅山區飼養嘅,所以肉質緊實,有啲咬勁,富含優質脂肪,口感好豐富。呢種和牛肉質好滑嫩多汁,有淡淡嘅甜味,而且脂肪分佈均勻,令肉質更加細緻。我哋揀咗精選A5和牛三點燒肉午餐set,每一塊牛肉嘅油脂分佈都好均勻,輕輕喺爐上燒數秒就好。同埋佢仲有三款醬料可以配,不過我就覺得唔落醬齋食都已經夠晒香口前菜係半熟牛肉,肉味濃郁,沙律蔬菜爽甜,仲有茶碗蒸。不得不提,呢度用咗星空米飯,口感真係同平時嘅米好唔同~粒粒都好有咬口,仲有啲回甘嘅甜味,食每一粒都好高級嘅享受。連我呢個唔鍾意食飯嘅人都覺得好好味!可以食多幾碗甜品仲有我最鍾意嘅食嘅雪芭,夠晒refreshing
上星期去咗位於銅鑼灣新開嘅強小亭,強小亭喺日本都有專門店㗎

前菜係半熟牛肉,肉味濃郁,沙律蔬菜爽甜,仲有茶碗蒸。

甜品仲有我最鍾意嘅食嘅雪芭,夠晒refreshing