2013-09-30
今日放假見天氣轉涼,便和家人到離島行一行. 坐船到達大嶼山梅窩已經到了lunch時間, 決定先醫左肚再去行山. 我地去到一間在7仔側邊嘅餐廳, 望入去"黑媽媽",正想望真啲之際有一位皮膚黑黑的外籍人仕走出招待, 我正想用英文問一問他們是甚麼菜之際, 他已用廣東話說他們是尼泊爾餐廳. 由於重未試過尼泊爾菜, 便一行四人決定坐下. 餐廳內燈光是較暗, 牆上四周相信是尼泊爾的擺設.... 環境算是不錯.拿起manu看看,平均價錢大約$70左右不算太貴. 我們叫了尼泊爾套餐(可跟飯/薄餅,雞/羊或牛) 我要了飯及羊, 因個人不太喜歡薄餅意大利白菌飯 -- (掛住食)冇影到 蜆肉意大行麵西藏家雞肉餃子犛牛乳酪所有食物都很美味 (最主要是合我口味) 推介犛牛乳酪, 老闆話佢係由尼泊爾直接入口香港很難找到, manu寫(可能是世界上海拔最高的犛牛奶酪製成的牛奶) 應該是老闆釋錯 , 英文(Most likely the world's highest altitute cheese made from Yak's milk)本人對芝士氣味特別敏感, 稍為重味都不能接受, 但這個芝士芝味芳香濃郁,
拿起manu看看,平均價錢大約$70左右不算太貴.
我們叫了 尼泊爾套餐(可跟飯/薄餅,雞/羊或牛) 我要了飯及羊, 因個人不太喜歡薄餅 意大利白菌飯 -- (掛住食)冇影到
蜆肉意大行麵 西藏家雞肉餃子
犛牛乳酪
所有食物都很美味 (最主要是合我口味)
本人對芝士氣味特別敏感, 稍為重味都不能接受, 但這個芝士芝味芳香濃郁, 一試令我愛上了犛牛乳酪.
下次到梅窩會再試
題外話/補充資料: