今日嚟到尖東既海邊試左一間同平時不一樣嘅泰國菜🏝️ 氣氛好開揚又好Chill好似一間酒吧咁🍷 比起一般嘅泰國菜多咗一份格調🇹🇭 菜色有特色之餘原來有D係名廚Bobby Chinn精心設計既🎨味道同賣相都有Fine Dining既高級感🩵 望住海景嘆個午餐真係不錯⭐️ Som Tam Soon Salad 🥗青木瓜沙律係我既最愛💚 酸度同辣度都充滿層次好開胃😚 仲配上蝦乾同大蝦🦐 整體口味充滿鹹鮮感⭐️ Sugar Cane Shrimp Lollipop 🍤蝦肉彈牙夠真材實料😊 配上中間既甘蔗一咬落去充滿清甜味🎋 提升了蝦肉既清新感⭐️ King Prawn Tom Yum 🍲口味偏濃但係好正宗🤪 香料味豐富帶泰式地道既感覺🪭⭐️ Beef Satay 🍖沙嗲肉味濃而且唔會烤到太乾🐮配上花生醬嘅點綴恰到好處🥜⭐️ Bobby Chinn's Thai Crab Yellow Curry 🥘名廚特別設計既黃咖哩濃郁得黎充滿香氣💛配上蟹肉份量超豐富帶鮮甜既口味🦀️ 咖喱汁容易下飯但係唔會太膩🍚 配上Baguette都好正⭐️ Bobby Chinn's Noodle 🦞龍蝦好鮮甜火候掌握得好完美🔥鮮味既精
Som Tam Soon Salad
⭐️ Beef Satay 🍖
沙嗲肉味濃而且唔會烤到太乾🐮配上花生醬嘅點綴恰到好處🥜
Bobby Chinn's Noodle
⭐️ Bobby Chinn's Noodle 🦞
龍蝦好鮮甜火候掌握得好完美🔥鮮味既精華完全融入了粉絲裡面🤤 每一口都帶濃郁龍蝦味
⭐️ Bobby Chinn's Pandan Panna Cotta 🍮
Panna Cotta做法好正宗🇮🇹有種意式嘅幼滑口感🍼 但係斑蘭既口味好獨特🌿有種熱帶嘅特色
Ticky- Lice
⭐️ Ticky- Lice 🥭
用比較創新嘅方法呈現左芒果糯米飯😛 芒果甜度夠高而且保留了糯米既黏糯感🥳
Mango Sticky Rice Martini
⭐️ Mango Sticky Rice Martini 🍸
今天順便試咗佢嘅特色Cocktail🤪 第一杯既感覺同芒果糯米飯好似🧡甜甜地又有米既味道原來來自Vodka🌾
Dragonfly
⭐️ Dragonfly 🐲
另外一杯以火龍果為主題💜 顏色好夢幻但係入口好清爽🌊 好適合配返啲濃味嘅食物
Som Tam Soon Salad
Sugar Cane Shrimp Lollipop