2017-03-25 733 瀏覽
捱過咗好忙碌好忙碌嘅一個星期,終於等到星期五可以同老公食返餐好嘢!左諗右諗,決定黎大廚Eddy Chu的餐廳,好好咁享受一餐晚餐。踏入餐廳,見到差唔多全場滿座,好在我哋book咗位,不過就book得比較遲,坐唔到窗口位,如果唔係坐係窗口位望出去都應該幾正。餐廳燈光幽暗,每張枱面都有小小的蠟燭,頗有情調。打開餐牌,發現好多野想食,又有比較抵食嘅套餐,但最後我哋就決定咗散叫。我哋叫咗兩杯飲品、三個前菜、兩個湯同埋兩個主菜,真係非常豐富飲品好快到左。左邊嘅係sangria,紅酒加左少少蘋果粒,酒味唔算濃烈,好易入口;右邊嘅係水果茶,又係酸酸甜甜咁,幾refreshing。兩杯飲品都好清新,喚醒晒我哋嘅味蕾,準備迎接呢餐豐富嘅晚餐。呢個乳酪芒果大蝦沙律真係必食嘅推介!講真,沙律其實只要蔬菜用料新鮮,個醬汁正正路路,就唔會難食得去邊;然而,呢個沙律突出之處係佢加左啲乳酸味爆爆珠(即係平時可以加喺珍珠奶茶或者泡冰嗰啲),加埋新鮮嘅芒果同蔬菜,仲有爽口彈牙嘅熟蝦,口感同味道都非常豐富之後就到烤乳鴿,佢上枱嘅時候,我哋好自然咁問個侍應有冇淮鹽,侍應就即刻同我地講,我哋試完就知道係唔需要點淮鹽的!果然,

Sangria & 果茶
乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律
Eddy乳鴿
之後就到烤乳鴿,佢上枱嘅時候,我哋好自然咁問個侍應有冇淮鹽,侍應就即刻同我地講,我哋試完就知道係唔需要點淮鹽的!果然,乳鴿入口肉質滑嫰,而且味道醃得啱啱好!
Eddy乳鴿
乳鴿外面烤得金黃香脆,但入面鴿肉顏色呈淡淡的粉紅色,而且鎖住肉汁好juicy!
松露煮日本年糕
呢個係松露煮日本年糕,一上枱已經聞到好香嘅松露味!估唔到松露忌廉汁同口感QQ嘅年糕竟然咁夾!咪睇佢細細碟,食下食下原來都幾飽肚!
黑松露蘑菇湯
然後就飲碗湯啦,我揀咗松露忌廉湯!又係一上枱已經好香松露味,飲落唔算好creamy,有好多磨菇粒粒係湯入面,非常足料!
忌廉鮑魚冬陰海鮮湯
不過老公個湯似乎更加勁,一上枱大家都嘩咗聲
呢碗海鮮湯竟然有原隻鮑魚、大大隻嘅帶子同埋一隻大蝦!湯係冬陰公湯同忌廉湯同海鮮湯嘅混合體,非常鮮味,真係飲完都唔係好夠喉!

其實食咗咁多野已經飽左一大半

(即刻有少少後悔做乜咁貪心仲叫咗兩個主菜。。。)
燒牛脷配日本芥辣蜜糖汁
燒牛舌係非常厚切,食肉獸見到即刻心心眼
牛舌嘅牛味好濃郁,外面燒得頗為焦香,不過略嫌入面唔夠軟嫰多汁。
燒西班牙黑毛豬肋條肉
壓軸嘅係燒西班牙黑毛豬肋條肉,肉質帶點嚼勁而且肉味突出。侍應話俾我哋知肋條肉即係豬肋骨個度骨同骨之間嘅肉,所以脂肪會稍多,因此廚師準備咗新鮮菠蘿粒同羅勒葉,一啖菠蘿一啖肉,就唔會覺得咁肥膩喇!呢碟肋條肉有成6/7條,但唔覺唔覺竟然俾我哋食清晒!

其實本來仲想追加一個甜品,但真係已經飽到上心口!

優質嘅食材、恰到好處嘅烹調技巧加上廚師嘅創意,成就左我地一餐好滿足嘅晚餐,TGIF
2017-03-24
乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律