2013-08-06
想約朋友放工後出太子醫肚 , 佢話佢最近去左間清真館 (但係食上海野) 幾好味~~道所以帶我去試下 見到招牌~~原來係馬家莊清真館~~~~~由朋友發板~~~因為我有選擇困難症 先試一口湯 , 味道很好~清清地 , 啖啖牛肉香粉絲算幾多下 , 而且質素很好 (無因為被湯浸住而令粉絲碎到夾唔起 ) 豆腐卜沒有油味 / 酸味 白菜仔無沙~~成個湯兩個人岩岩好~~~ 芝麻醬: 芝麻香十足 (成個麵的靈魂) 醬料濃稠度岩岩好, 令掛麵情況做得好好~拉皮 (即係粉皮) : 好有彈性 , 而且冷凍度岩岩好~~青瓜絲 : 非常幼細 , 仍保持清脆~~牛肚絲 (金錢肚切成) : 煮得入味 , 有嚼勁 , 一啲都唔黏牙麻醬混合拉皮後 , 非常美味!!! 而且有青瓜絲減少了麻醬的膩滯讚~~~~ 苦等15 MINS後熱熱的牛肉餅終於送上外層香脆 , 薄薄的外皮充滿了麵粉香小心的小咬一口 , 裡面的牛肉汁就噴出牛肉餡有濃濃的牛肉香~~~和蔥的份量岩岩好~~~好好食!!!!!!結尾: 感謝我的朋友帶我遇上清真館~~~估唔到佢啲牛肉真係咁好食~~~下次要試下佢的紅燒牛肉麵 (睇下同台灣個啲有咩分別~~~)報告完畢
所以帶我去試下 見到招牌~~原來係馬家莊清真館~~~~~
由朋友發板~~~因為我有選擇困難症
拉皮 (即係粉皮) : 好有彈性 , 而且冷凍度岩岩好~~
青瓜絲 : 非常幼細 , 仍保持清脆~~
估唔到佢啲牛肉真係咁好食~~~
下次要試下佢的紅燒牛肉麵 (睇下同台灣個啲有咩分別~~~)
報告完畢~~~