2018-08-15
難得同屋企人食飯,就去啲比較靜啲嘅酒樓大家聚埋一齊食飯。見到科學園商場入面有一間叫做囍慶酒樓,就去試吓。餐廳門面開陽,而且招牌大大隻字,仲係以我最鍾意嘅白色為主題,裝修歐陸化,華麗而且有氣派。餐牌圖文並茂,而且食物圖片非常吸引,價錢合理,每款餸菜都唔超過$100,好抵食咁。小食方面叫咗川味口水雞同埋紅燒乳鴿試吓。不得不讚紅燒乳鴿外皮燒得好香脆,而且每一邊乳鴿都好多肉,特別雞髀位置肉質鮮嫩,而且好夠味。平時少湯水飲嘅我,即刻叫返一盅杏汁燉白肺。一盅大約有六碗份量,飲落去杏汁味道非常濃郁,而且好鮮甜。小菜方面實在太多選擇,每一款都好想試吓,最後我哋叫咗油鹽水浸菜遠、黑松露帶子炒蛋、秘製重慶雞煲同埋菠蘿咕嚕肉等。當中嘅秘製重慶雞煲入面嘅雞件非常多,而且配料十足,所以食落去每一件雞都非常夠味,而且肉質滑嫩,最後我哋每人叫一碗白飯,以上嘅餸菜簡直送飯一流。而且汽水同埋甜品多款選擇,最後我哋分別每人叫咗一碗糖水,為呢一餐豐富嘅晚餐畫上句號。
見到科學園商場入面有一間叫做囍慶 酒樓,就去試吓。
小食方面叫咗川味口水雞同埋紅燒乳鴿試吓。
平時少湯水飲嘅我,即刻叫返一盅杏汁燉白肺。
一盅大約有六碗份量,飲落去杏汁味道非常濃郁,而且好鮮甜。
小菜方面實在太多選擇,每一款都好想試吓,最後我哋叫咗油鹽水浸菜遠、黑松露帶子炒蛋、秘製重慶 雞煲同埋菠蘿咕嚕肉等。
當中嘅秘製重慶 雞煲入面嘅雞件非常多,而且配料十足,所以食落去每一件雞都非常夠味,而且肉質滑嫩,最後我哋每人叫一碗白飯,以上嘅餸菜簡直送飯一流。
而且汽水同埋 甜品多款選擇,最後我哋分別每人叫咗一碗糖水,為呢一餐豐富嘅晚餐畫上句號。