2016-12-15 4084 瀏覽
兩年前同事介紹下認識鱈卵屋,一試之後便愛上咗明太子,至今已經光顧過鱈卵屋多過20次之後都試過食其他餐廳嘅明太子料理,始終都係覺得鱈卵屋嘅明太子話第二,無一間餐廳可以認第一黎鱈卵屋食嘢好得意,有張卡仔俾你儲,每光顧三次,第四次憑卡就可以免費換領指定小食兼且再升級,每張卡都係一個職位,一開始好似係Assistant Manager ,職位越高,送嘅小食越貴我而家已經儲到CEO啦,超有成就感今次黎鱈卵屋主要係因為朋友A最近有d煩惱,想傾訴下,鱈卵屋環境好好,絕對係傾計最佳之選傾計最需要係酒,之前朋友都試過飲清酒,今次發現佢有新嘅手工啤酒,朋友A & B就一人叫咗支試,我最近病咗,食緊西藥,就無飲呢個係Orange and Honey 口味朋友B話呢隻酒麻麻地,有d橙皮味呢個係士多啤梨口味我病咗,所以一啖都無試,只係聽朋友A話,唔算好濃嘅士多啤梨味,但都無我唔鍾意啤酒個鐘苦澀味叫啤酒會附送明太子魷魚絲個人覺得有d鹹,但係朋友們都話送酒一流最後埋單佢仲一人送咗一包魷魚絲添下次我都試下送啤酒前菜先上點咗個三文魚明太其實最想食係明太子薯條,但最近喉嚨痛,唯有食住無咁熱氣嘅三文魚明太份量不算多,但三文
我而家已經儲到CEO啦,超有成就感

呢個係Orange and Honey 口味
手工啤酒  Honey  and  Orange
朋友B話呢隻酒麻麻地,有d橙皮味
呢個係士多啤梨口味
手工啤酒  Strawberry
叫啤酒會附送明太子魷魚絲
佐酒小食明太子魷魚絲
個人覺得有d鹹,但係朋友們都話送酒一流
最後埋單佢仲一人送咗一包魷魚絲添
下次我都試下送啤酒
前菜先上
點咗個三文魚明太
三文魚明太
份量不算多,但三文魚刺身切絲配上明太子,兩個都係我最愛,呢個combination應該淨係可以係鱈卵屋搵到

朋友B嘅儲分卡換嘅油甘魚明太
明太子油甘魚
由於本人麻麻地油甘魚,所以無試到
但係朋友們都對呢個油甘魚讚不絕口
我地嘅主菜黎啦,每次黎都必須要點嘅明太子蛋捲
明太子蛋捲
鬆軟香滑嘅蛋捲包住美味嘅明太子

帶每個朋友黎都會一試便愛上
次次食都有種幸福的感覺

好想知道究竟點可以將d蛋整到如此的香滑濃郁
最後覺得唔夠飽,所以加咗個火炙三文魚明太子飯
火炙三文魚飯
有三種食法
可以撈完直接食最原汁原味嘅三文魚飯
或者加上佢提供嘅配料
最後可以加佢嘅鰹魚湯一齊食
我就最鍾意加佢嘅wasabi,因為佢嘅wasabi食上去同出面個d用粉開嘅wasabi唔同
無咁粉同埋特別香
以前佢都係用保溫壺裝住d湯,個壺好大,每次都會飲好多
但今次佢俾咗個細嘅類似清酒瓶嘅杯裝住d湯
份量少咗
但係店員好好,話有需要可以再添湯
不過我依然覺得咁樣d湯反而容易凍咗
希望下次佢用返保溫壺啦
其實用積分卡仲換咗半份胡麻炸雞
但唔記得影相
佢嘅炸雞表面香脆,裏面香滑,配上小小胡麻粉,超正呀

我喉嚨痛都認唔住食咗半舊仔
其實鱈卵屋仲好好多其他好嘢食,黎緊1月係佢嘅開店紀念月,要再同朋友黎食過至得

2016-12-14
三文魚明太