2021-07-07
銅鑼灣鬧市之中,有一家環境清幽,裝修似西餐廳嘅點心專門店,今日有朋友帶我嚟食一個特色優雅嘅點心午餐。茶係用英記茶莊嘅茶包,真正水滾茶靚,普洱茶好純,鐵觀音味道亦相當唔錯,茶葉高質素。作為一間以精緻點心做招牌嘅餐廳,餐牌做得相當精美,淨係見到相已經令人期待。松露腐皮卷腐皮好薄,新鮮炸起香脆,味道唔會太鹹,中間嘅露筍平衡了炸物嘅油膩感。鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅靚酥餅做得鬆軟,入邊嘅蘿蔔絲份量好多,配上鹹蛋黃,味道原來都好夾,加上用心嘅擺盤,真係好欣賞廚師嘅用心。四川牛肝菌福花乾鍋$88微啦味道香濃嘅小窩,份量好多,福花煮得爽口,裏面有豬肉,味道好甜,肉質、味道及口感都係一流,好味。碧綠蟹肉羹金魚餃$88好似藝術品一樣嘅點心,三條可愛嘅小金魚,係碧綠湖水中暢泳,其實係金魚形狀嘅蝦餃,配上採用蟹肉更嘅傑作,味道同賣相都攞滿分,好靚啊!竹炭雪山叉燒包$42兩件我最喜歡嘅鹹甜配搭點三之一,個包做得好好味,裏面嘅叉燒醬汁唔會太多,叉燒肉質亦做得好。 黑松露珍珠雞$38兩件淡淡黑松露嘅香味,配上荷葉嘅清香,令到呢個珍珠雞味道昇華,並非一般食開嘅貨色呢。紅蝦多士$78兩件絕頂好味嘅多士,脆卜卜,配上秘製用蝦
松露腐皮卷
鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅
四川牛肝菌福花乾鍋$88
碧綠蟹肉羹金魚餃$88
竹炭雪山叉燒包$42兩件
黑松露珍珠雞$38兩件
紅蝦多士$78兩件
絕頂好味嘅多士,脆卜卜,配上秘製用蝦膏做嘅醬,提升了蝦嘅鮮味,令人難忘。