2013-01-03 388 瀏覽
因為要過九龍城取團購, 同阿媽行到九龍城街市. 去到九龍城, 就會想起一間又一間的泰國餐館, 但從沒想過街市熟食檔都有泰國小食阿媽話好多師奶同事叫佢行到街市一定要上去試試, 於是晚上8點半, 街市正在大掃除扶手電梯都關了, 我們搭電梯上3樓. 打開門, 竟是另一個世界!燈火通明, 仲有人等緊位, 咩事呀??熟食檔得兩間, 泰國菜同火鍋粉面店, 同樣多人! 不過我揀了泰國菜, 兩個人等了10分鐘就有位~餐牌有泰文同中文, 價錢都合理, 食物種類多, 都沒有海鮮價. 珍多冰足料又唔甜, 好好飲. 有椰果幾得意, 但就冇綠豆. 一條條綠色物體冇切開, 吸極都唔斷 馬拉盞炒菜苗香噴噴, 同用咸魚炒差唔多. 菜苗有點硬身, 是爽脆! 需要伴飯否則過咸. 炸蝦餅唔算太油, 不過唔彈牙, 唔似蝦餅. 連醬都唔需要已經夠味! 阿媽話應該係人手做, 因為大小不一. 焗芋頭飯芋頭好好味, 份量多. 個底仲有飯焦! 但個感覺唔似煲仔飯, 似先用鑊炒熟放入去.兩個人食唔晒...座位唔舒服, 好嘈, 如果一大班朋友食飯係幾開心, 但唔建議晚上8點前入席. 大概食到9點d人走得7788, 冇咁迫.
因為要過九龍城取團購, 同阿媽行到九龍城街市.

燈火通明, 仲有人等緊位, 咩事呀??
珍多冰
馬拉盞炒菜苗
香噴噴, 同用咸魚炒差唔多.
菜苗有點硬身, 是爽脆! 需要伴飯否則過咸.
炸蝦餅
焗芋頭飯
兩個人食唔晒...

2012-12-30
10 分鐘 (堂食)