2024-09-15
繼上星期颱風襲港後連場暴雨,氣溫一早一晚清涼了不少。除咗要帶多件外套怕凍親之外,涼涼地去打邊爐就最正。今日來到我一個很少踏足的地方。餐廳係啟德Airside商場五樓,港鐵站步行約八分鐘就到,地點非常方便。用餐時間係平日下午三點,如我所料一到餐廳直入唔使排隊,眼見餐廳七成滿,大多數嘅人都係打邊爐嘅。餐廳環境寬敞,枱與枱之間距離充足,每張檯空間都很大,坐得非常舒適,值得一讚!坐低後我哋就叫咗一人一鍋超值套餐。套餐有三款。肉量也有三款選擇,分別是100g,130g,160g(約十片)。而自選湯底亦有三款。套餐附送蔬菜拼盤,另有小食追加及飲品升級,價錢划算,相當經濟!- 西班牙黑毛豬腩肉130g配椰奶雞湯套餐¹¹⁸西班牙黑毛豬腩肉油脂分佈平均,肥瘦相間,層次分明,肉質柔軟,味道濃郁!而椰奶雞湯味道濃郁,質地順滑,椰奶香氣極重!- 泰式手標啵啵奶茶⁺²⁸泰式手標啵啵奶茶味道濃厚,唔太甜夠茶味夠正宗!- 美國特色肥牛100g配冬陰功鮮蝦湯套餐⁹⁸美國特色肥牛味道細緻油花適中,口感爽嫩軟滑!而冬陰功鮮蝦湯味道酸酸辣辣帶點甜,非常惹味!個人比較三款湯底,冬陰功鮮蝦湯最為美味,大推!- 蝶豆花青檸梳打⁺
- 西班牙黑毛豬腩肉130g配椰奶雞湯套餐¹¹⁸
- 泰式手標啵啵奶茶⁺²⁸
泰式手標啵啵奶茶味道濃厚,唔太甜夠茶味夠正宗!
- 美國特色肥牛100g配冬陰功鮮蝦湯套餐⁹⁸
- 蝶豆花青檸梳打⁺²⁰
蝶豆花青檸梳打夠清新,解渴又解膩!
- 香茅雞翼 2隻⁺²⁴
香茅雞翼外皮炸得金黃香脆,內裡肉汁豐盈,肉質嫩滑而且帶有香茅香味,非常惹味!
- 美國嚴選牛板腱160g 配慢燉牛板腱清湯套餐¹⁴⁸
嚴選牛板腱油花分佈均勻,牛味十足,口感爽嫩彈牙,非常美味!而慢燉牛板腱清湯味道濃厚!
- 泰式芒芒碌碌⁺²⁸
泰式芒芒碌碌口感豐富配合新鮮芒果肉,味道鮮甜幼滑,是夏天消暑解渴必選!
- 泰式手打蝦餅1件⁺²⁴
泰式手打蝦餅炸得金黃香脆,蝦味濃郁,口感彈牙!隨碟配有泰式甜辣醬,蘸後味道更突出,鮮味更提升!
以上套餐均需要醬料及茶水費$15/位及加一服務費。
餐廳整體評分不錯,價錢合理,食材新鮮,店員有禮,餐廳空間感十足,座位寬敞舒適。係一間值得推介嘅餐廳喔!
美國嚴選牛板腱160g套餐
泰式手打蝦餅