2019-06-24
常温其實唔係一間麵包店,主要係賣拿破崙、戚風蛋糕、卷蛋既小店,仲有果jam 同蛋糕賣。佢既價格唔平,果jam 九十幾一瓶,卷蛋/蛋糕三十幾一件,不過睇得出係一間用心既小店,值得支持。今日就買左佢最出名既拿破崙。暫時有兩種: 可以放係常温既古法拿破崙($24)同放係雪櫃既芒果拿破崙($42) 。古法拿破崙既內餡係buttercream同合桃蛋白餅。呀~ 啲街坊餅店成日啲cream整到咸咸地,食完都打冷顫😂 呢間就當然唔會啦,合桃蛋白好鬆脆,好味~芒果拿破崙竟然未有人推介,但真係好好好味呀!我覺得好食過天后間 mimosa (又係出名芒果拿破崙) 。表層微甜,千層極薄極脆,配埋芒果custard(?)真係好正。🤤我自己都有做下烘焙既,其實最傳統既千層係用人造牛油做既,更容易保持啲千層既乾脆,成本又低,但就好多反式脂肪,影響身體健康。上網睇到佢係用酥油做,但個質素又keep到,真係好impressed。用料好自然反映落價格到。用料實在既小店,support!!🥰🥰🥰