🔅五感日常🔅中環🔅健康晚餐🔅同朋友相約一齊減肥,同埋想保持健康生活,咁啱同事介紹呢一間係中環擺花街嘅「五感日常」,係以蒟蒻食品做專門店,超吸引!我平時 #keto,所以食呢間完全係無負擔,食得好開心!🍛 香辣和牛炒蒟蒻飯 $48飯粒爽身,一粒粒好好味,佢唔會有炒雞蛋,不過好多配料,有牛肉啦、菇、蘿蔔,有韓味~唔會好辣,近甜辣多啲!口感幾好,唔會覺得食緊飯嘅替代品🍜 烤豬頸肉蒟蒻麵配椰子螺頭雞湯 $68朋友試個湯麵,個蒟蒻質感更加重,但係以湯頭配搭,螺頭雞湯好好飲,夠味!店員仲好友善咁問我地夠唔夠味,話佢地同唔同顧客調節緊個湯頭,好用心收集緊意見~個烤豬頸肉好值得一試,脆邊而且香口,比一般少油膩感,亦都好夠味!🍲 每日新鮮煲椰子雞湯 $38朋友見我大讚湯頭甜,就叫多咗碗湯試試~ 超多料!椰子香味、雞味都好濃,好新鮮,以38蚊一碗好抵飲!湯入面嘅雞都好嫩,好好食~🍗 自家花雕醉雞卷 $48我地再叫左個小食share~雞卷好入味,但酒味唔出~ 但無出面餐廳果啲油膩感,肉質鮮甜,卷中間仲有杞子,繼續提升健康感!🥗 素食油揚蒟蒻卷拼沙律 $42素食嘅朋友唔可以錯過,油揚蒟蒻卷幾開胃,配上沙律好清
🔅五感日常🔅中環🔅健康晚餐🔅

🍛 香辣和牛炒蒟蒻飯 $48

🍜 烤豬頸肉蒟蒻麵配椰子螺頭雞湯 $68

🍲 每日新鮮煲椰子雞湯 $38

🍗 自家花雕醉雞卷 $48

🥗 素食油揚蒟蒻卷拼沙律 $42
素食嘅朋友唔可以錯過,油揚蒟蒻卷幾開胃,配上沙律好清新好light!

整體而言,我覺得餐廳好用心咁present蒟蒻食品,的確係好有特色嘅!同埋好符合diet要求,食得無負擔,好開心!#ketofriendly

同埋我覺得價錢都好相宜,店員話老細有心推廣,所以都有做親民價錢,好開心!平日食晏外賣都可以考慮!

五感日常

網址: https://s.openrice.com/QrbS0Hr8C00~uZ5MGAA
地址: 中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖
電話: 57419488
===================== #蒟蒻 #OL日常 #中環 #中環美食 #中環好去處 #上環美食 #健康飲食 #減肥餐 #沙律 #hkfoodie #hkgirl #hongkong #hongkongrestaurants #centralrestaurant #中環食乜好 #蒟蒻麵 #醉雞卷 #蒟蒻卷