2024-06-13
踏入6月份,太陽蛋就開始諗定同老公去邊度預祝父親節😎 趁BB出世前好好咁享受二人世界~今次就帶佢去大館既The Chinese Library 食中菜~餐廳暗暗地,係老公最鍾意既情調風格XD一坐低,服務生已經遞上menu,佢每個月都會有個tasting menu,大約一千一位,有8-9道菜~不過今次我地就叫咗À la carte,睇吓我地叫咗咩啦😆藤椒伴翡翠🌱 ($138)見到佢係蔬菜類再加埋藤椒,雖然唔係好知咩係翡翠,但都照叫XD 黎到見到佢既「翡翠」切到一條條扭紋通花咁,已經覺得廚師刀功好厲害😯 一食入口,既有藤椒既麻香,又有蔬菜既爽脆,連平時唔多鍾意食菜既老公都讚不絕口!之後我再問吓服務生其實翡翠即係咩菜,佢話係萵筍~呢個做法令到萵筍完全昇華到另一個層次!!大推!!珊瑚菊花豆腐🌼 ($168/位)一向鍾意飲湯,問服務生有咩湯清清地,佢就推介「珊瑚菊花豆腐」,仲話呢個湯係每日限定😯原來菊花豆腐既真身係將豆腐切到好似菊花咁,見到一瓣瓣既花瓣,刀功超細緻!佢個湯底係好清既雞湯,配上昆布,淡淡地好舒服!五味雜陳和牛肋 ($388)主菜方面就叫咗個和牛肋,服務生上菜時有特別介紹呢個菜有齊五
餐廳暗暗地,係老公最鍾意既情調風格XD一坐低,服務生已經遞上menu,佢每個月都會有個tasting menu,大約一千一位,有8-9道菜~不過今次我地就叫咗À la carte,睇吓我地叫咗咩啦😆 藤椒伴翡翠🌱 ($138)
見到佢係蔬菜類再加埋藤椒,雖然唔係好知咩係翡翠,但都照叫XD 黎到見到佢既「翡翠」切到一條條扭紋通花咁,已經覺得廚師刀功好厲害😯 一食入口,既有藤椒既麻香,又有蔬菜既爽脆,連平時唔多鍾意食菜既老公都讚不絕口!之後我再問吓服務生其實翡翠即係咩菜,佢話係萵筍~呢個做法令到萵筍完全昇華到另一個層次!!大推!! 珊瑚菊花豆腐🌼 ($168/位)
一向鍾意飲湯,問服務生有咩湯清清地,佢就推介「珊瑚菊花豆腐」,仲話呢個湯係每日限定😯原來菊花豆腐既真身係將豆腐切到好似菊花咁,見到一瓣瓣既花瓣,刀功超細緻!佢個湯底係好清既雞湯,配上昆布,淡淡地好舒服! 五味雜陳和牛肋 ($388)
主菜方面就叫咗個和牛肋,服務生上菜時有特別介紹呢個菜有齊五味—甜、酸、甘、辣、咸,甘味就係來自醃肉所用既陳皮🍊~亦好細心咁提醒我地如果覺得太漏,可以食吓伴菜既萵筍清一清味蕾,我地都有跟住咁食,估唔到配菜都咁有心思! 今餐飯我同老公都食得好滿足!首先係每道菜都蘊藏心思,無論賣相、配搭、調味都令人好驚喜!其次就係服務態度好貼心,服務生會好親切咁問你D野岩唔岩食,又會好樂意同你分享每道菜既meaning~💖
價錢上雖然係較高價,但各方面都做得好出色👍🏻而且地點方便,裝修又好有格調,如果budget 有限可以考慮叫套餐,性價比會再高D😎