2024-09-22
:聽朋友推薦話呢間泰菜好抵食,今日終於有機會嚟食個午餐。我想食少啲碳水所以揀咗香葉肉碎生菜包,同行嘅朋友揀咗黃咖喱蟹肉飯。加$6或者$8可以叫嘢飲,選擇多多有泰式檸檬茶,泰式奶茶,龍眼冰,等等。我哋就叫咗例湯同埋泰式檸檬茶。另外三再加$15加咗青木瓜沙律同榴槤糯米糍。生菜包可以揀小、普通或者大辣,三種辣道,我哋揀咗普通。上枱後我即刻比佢嚇親,因為肉碎嘅份量大概係平時食嘅三倍。肉碎保留少少濕潤唔會太乾,調味亦都適中,唔會話太鹹或者太辣,生菜包住味道啱啱好。泰式黃咖喱蟹肉飯先至係最推薦嘅菜式,咖喱上面放滿蟹肉,就咁食蟹肉食咗少少嘅鮮甜味,同黃咖喱混合後味道都算夾。黃咖喱係正宗泰式咖喱,但係就唔會好大椰汁味,平衡到香料、辣味同香味。本來我淨係想試一啖,後尾竟然將朋友食剩嘅飯全部食晒,真係太好味啦。小食嘅榴槤糯米糍睇佢細細粒,但係入邊充滿着榴槤餡味道都不錯。青木瓜沙律就不過不失啦。整體來講好抵食,亦都適合大食嘅朋友們,個份量一定食得飽。
整體來講好抵食,亦都適合大食嘅朋友們,個份量一定食得飽。