2015-12-29
冬天之寶莫過於火鍋,寒風之夜正好來一個一人一鍋。這裡的湯底選擇眾多,我就選擇了這個蕃茄湯。蕃茄湯底味道唔會濃,甜甜地但唔會遮蓋食物本身味道。火鍋配料就有好多,個牛肩肉卷脂肪不多,肉質夠滑。呢個就係主菜之一的牛肉眼來自美國,雪花好多,肉質都頗嫩,和蕃茄湯都幾夾。講到夾就一定係呢個龍蝦同蕃茄湯底超夾,來自南非的龍蝦size有手掌咁大,肉質幾彈牙而且蝦膏夠多。個蕃茄湯底煮完龍蝦後,精華落晒去個湯度,令蕃茄湯更濃。其他配料就係任食,有蔬菜,豆腐,金菇等都係無乜特別。而肉丸選擇都唔少,有芝士餡又有芥末餡。最後試埋呢個刺身,日本帶子肉身夠厚,海膽算新鮮,但三文魚子就略嫌帶腥味,未必每人都頂得順。總括呢間餐廳,半自助式的火鍋形式幾特別,配料都新鮮,最緊要一人一鍋大家都唔使爭~