2021-06-11
我平時都真係好鍾意食海鮮,每次見到有咩海鮮蒸鍋都會忍唔住去食。今次見到呢間餐廳價錢都幾合理,就同朋友一齊嚟食下啦。呢到嘅海鮮套餐都有唔少選擇,又有龍蝦同冇龍蝦嘅,又有粥底火鍋或者八寶蒸飯嘅。我哋今次就揀咗個升級大鮑海鮮蒸汽鍋餐。$268但嚟到登記做會員就有七九折。首先一開始每人會有一盅湯,入面有蟲草花、雞腳、豬肉等。飲落冇味精,味道濃郁,好飲。感覺好似幾養生咁。之後就開始蒸海鮮食,店員會根據唔同時間咁幫我地分開蒸啲海鮮嘅。今次嘅海鮮包括韓國大鮑魚一隻、蘇格蘭聖子皇一隻、北海道元貝皇一隻、深海龍躉件一件、大海蝦兩隻、青島大花蛤兩隻同埋其他貝殼類一堆。啲海鮮樣樣都幾大隻,食落幾新鮮,唔落味精咁蒸完之後,食落鮮甜,食到食材本身嘅味道,幾好。我覺得,原汁原味咁正海鮮,先係我最鍾意嘅海鮮食法。除咗海鮮之外,呢度有好多款食物任食嘅,包括一啲蔬菜類例如娃娃菜、南瓜、金菇等。最特別嘅係,呢度有任食嘅安格斯肥牛。蒸肥牛我都真係第一次食,但估唔到,原來蒸肥牛比起打邊爐食肥牛更好食。牛嘅味道更加可以鎖實,食落牛味真係超濃。而且比打邊爐亦都更健康,因為唔使驚索左湯底啲油。豐盛八寶蒸飯有得自己揀八款材料,我就揀
豐盛八寶蒸飯
有得自己揀八款材料,我就揀晒我最鍾意嘅材料啦。我覺得必揀嘅包括牛腩粒、銀魚仔、冬菇同埋蝦醬豬腩肉。有呢幾樣配料,個飯真係會好香好香,好好食。每人大約都分到兩三碗。
仲有任食嘅點心,我最鍾意就係小心流沙包同埋宮廷棗皇糕。雖然流沙包有兩款,但味道有啲唔同。小心流沙包嘅鹹蛋黃味比較重,我覺得香啲。
真係大滿足,下次同多啲朋友一齊黎食先。