2022-09-28 1675 瀏覽
近來天氣有點秋意,表示火鍋季節又開始了,亦又表示我這個火鍋熱粉,又有籍口去十下十下了。今晚點選了的是不倒翁中日火鍋料理,在佐敦,地點很好找,在佐敦地鐵A出口旁邊就是。上到餐廳,很乾淨企理。部長介紹有個火鍋套餐好抵食,反正今日得二人,不會叫太多款式,就叫這個火鍋套餐吧。套餐包括魚生拼盆。嘩,有我至愛的希靈魚呀,希靈魚肉質厚實略加醃制,有粒粒黃色的魚籽,口感爽脆,魚籽帶出的味道極為鮮甜。正!鍋底選了香茜皮蛋鍋。另外選了海蝦,手切肥牛,和鎮店水餃皇。香茜皮蛋鍋有原隻皮蛋和馬蹄。先淥海蝦,海蝦由白雪雪變得全身通紅,吃進口肉質鮮美爽口,可惜只有兩隻。不要緊,再試試水餃皇,果然是鎮店之寶,水餃好大隻,起碼有雙倍份量。裏面有原隻蝦仁,應該是用新鮮蝦,不是雪蝦,食落口就知分別,因為蝦肉鮮甜,絕不是一般雪蝦嘅味道,我這個蝦怪實在食得好滿意。其實套餐包一瓶竹蔗水或酸梅湯。我揀竹蔗水。又煲得唔錯喎。好香竹蔗味而又唔太甜,好有家的味道,讚!重頭戲手切肥牛出埸。套餐提供的是小份。但睇吓,都唔細碟。肥牛紅卜卜,雪花紋均勻,一睇就知好食。淥一片,只需數秒。嘩,入口軟滑,牛肉味香濃,好好味呀!另外再叫了韭菜餃,有好多

鍋底選了香茜皮蛋鍋。另外選了海蝦,手切肥牛,和鎮店水餃皇。

另外再叫了韭菜餃,有好多韭菜,味道濃郁。

四寶丸,四款唔同味道,牛,鯪魚,墨魚同蝦。蝦丸好味,所以又加盤鮮蝦丸。哈哈!大滿足!

總括嚟講,今餐我哋兩隻火鍋粉都食得好滿意。價錢可能貴少少,但係食物質素,環境各方面都值回票價。所以值得考慮再嚟!