2021-11-06
今日去開屯門新墟,一直鍾意食燒肉既我,見有間燒肉小店「炻板燒」,一於去試試先。「炻板燒」係屯門新墟雅都花園商場地下,附近有巴倫約戲院,同凱都戲院,最啱睇戲前後時間去食番轉。午市套餐價錢好抵,今次$98就食到一人份燒肉餐連小食飲品,仲要lunch時間唔洗加一收費,正呀!事不疑遲,一於試試好唔好味先!今次點左兩份餐,一份係板燒牛小排($98),另一份係板燒吉列牛($98)。店員首先會送上小食,麵鼓湯同飯,隨餐小食我地叫左唐揚炸雞同埋八爪魚丸。炸物小食熱辣辣,炸雞香脆內嫩,炸八爪魚丸亦做得出色,仲有飯素白飯!終於等到期待已久既燒肉啦嘩,兩碟牛肉送到面前,勁大份!肉既脂肪分佈大吸引啦!要讚下店家,每碟牛肉都有配上一片牛脂肪,係燒肉之前可以用黎抹係石板上,令燒肉時更加香口,同唔怕黏底,細心程度加分!板燒牛小排($98), 牛嘅脂肪分佈均勻 ,用石板煎香後,外表香口,入面鎖住滿滿既肉汁,無得頂板燒吉列牛($98), 吉列香脆加上石板煎封左牛肉既表層,兩重口感,讚!呢間小店一定要encore再encore呀!
事不疑遲,一於試試好唔好味先!
唐揚炸雞
八爪魚丸
終於等到期待已久既燒肉啦
嘩,兩碟牛肉送到面前,勁大份!
板燒牛小排
板燒吉列牛
肉既脂肪分佈大吸引啦!
呢間小店一定要encore再encore呀!