2019-09-15 56 瀏覽
今晚想食得簡單啲, 就去左鳳攸南街既濠客蒸氣海鮮食晚餐, 一行二人各點了一個海鮮套餐, 價錢暫時賣個關子, 講下食啲乜先...一個海鮮拼盤, 當中有半隻龍蝦, 龍蝦超過我一隻手掌, 蒸6分鐘烚到好處, 爽口彈牙, 鮮味盡在不言中, 為這餐晚餐打開序幕。之後再一人一隻奄仔蟹, 膏多肉厚, 鮮甜美味, 食完隻蟹已經好有滿足感, 之後就是貝類, 包括厚肉青口, 爽滑鮑魚同埋鮮甜帶子, 味蕾既大滿足!然後就係以海蝦為中心, 配以貴妃蚌、象拔蚌仔等海鮮, 令我覺得好滿足!之後再加蔬菜拼盤, 南瓜甜, 冬瓜片清, 紹菜爽甜, 絕對係清下口腔的好選擇。最後配上所有鮮味精華既瑤柱粥底, 份量足足夠每人3碗, 完全係完美既一餐, 值得一提就係醬油好鮮甜, 配上蔥蒜辣椒等配料, 更能帶出海鮮嘅鮮甜味, 絕對係鮮味中錦上添花!