2018-10-13 1098 瀏覽
本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-來自大阪的千里屋食堂,係日本約有十間分店。主打和牛牛肉丼,用上鹿兒島A5黑毛和牛,確實高質;不過今次小妹黎呢度反而係想試佢地既壽喜燒牛肉鍋,據說味道相當唔錯啊,甜甜的醬油湯底與牛肉互相配合真的超搭!打開餐牌,剩係日式火鍋都有唔少選擇,有得揀 和牛/黑安格斯牛肉、不同的牛肉部位,仲有黑豚肉可以揀;另外仲有一款湯底比較清的涮牛肉套餐 (第二份半價),以蘸醬為主。牛肉壽喜燒套餐 $380 (第二份半價)套餐已包括韓式涼拌三款、野菜拼盤、生蛋、烏冬、白飯、飲品、甜品、一盤牛肉和豚肉。套餐望落好豐富都幾多野食,最重要個甜醬油湯底真係好濃味!用黎配牛肉一向都覺得係最搭既湯底無誤,能夠完全突出牛肉既味道!所配既鹿兒島和牛,賣相唔算好靚,但食落牛味重肉質幼嫩,味道唔錯,豚肉就不過不失。另外,相信一定有人覺得個湯底太甜喇,個爐一路滾既時候甜醬油湯底會愈黎愈杰,變得比較鹹同甜(重口味)。咁就可以拎係枱上既水壺,加少少水落去,食落會無咁重口味,亦可以自行調節濃淡度,加湯亦都係加返甜醬油湯底,大大加分呢!

牛肉壽喜燒套餐 $380 (第二份半價)

• 壽喜燒