啱啱嘅長假期,我同東涌嘅朋友一齊去左大澳玩!一入到去,第一件事就係去復興行試吓佢哋嘅大澳三寶!佢哋嘅爆脆大粒魚蛋同手打墨魚丸好出名㗎!魚蛋好大粒,爽彈香甜,有辣有唔辣選擇。魚蛋外層金黃色,入面雪白嫩滑,而手打墨角丸入面仲有墨魚粒,食落更有口感。佢哋嘅巨型滷水大墨魚都值得一試。大大隻嘅墨魚切成細粒,入口爽彈,滷水汁仲提升咗墨魚嘅鮮味,令人回味無窮。另外香滑豆腐花一定唔可以錯過。有熱同凍,豆腐花嫩滑細膩,帶有黃豆嘅香味,再加上黃糖,味道更加美味可口。最後,如果你想飲返杯清涼嘅野,可以試下佢哋嘅陳皮冰糖燉檸檬。呢杯自家製養生飲品唔止可以解渴,仲可以清熱解暑。酸酸甜甜嘅味道特別適合夏天嘅天氣。

• 滷水大墨魚
  • 爆脆大粒魚蛋