2011-11-25
這是我第二次到訪大澳蓮香,上一次一行十數人經老闆娘推介品嚐了多種海鮮同小菜,最令我們喜歡有白灼蝦(一種只可以在大澳先有既蝦),豉椒炒蜆,椒鹽鮮魷,蝦糕蒸豬頸肉,椒鹽賴尿蝦,尤其是豉椒炒蜆,我們食完一碟之後,再order多一碟,真的十分美味。家人朋友個個都讚好!但十分可惜,我們今次到訪,嗰種大澳先有既蝦同炒蜆都無。因為今次得我同男友兩人,不能order太多餸,今次也是由老闆娘推介海鮮,最後我們order了四隻白灼賴尿蝦,墨魚餅併餃子,半斤椒鹽海蝦,一條豉汁蒸黃旗倉魚。先來的是白灼賴尿蝦 >> 老闆娘十分細心教我們如何容易拆賴尿蝦殼, 嘩!真的十分鮮甜美味,沒有介紹錯誤。墨魚餅併餃子 >> 墨魚餅味道不錯,嗰個炸雲吞好好味,再加上D海哲, 真的不錯。椒鹽海蝦 >> 海蝦新鮮,香辣份量剛剛好,正!豉汁蒸黃旗倉魚 >> 我是一個不喜歡食魚,怕魚腥,又曾經受過魚骨之痛的人,今次好破例我也有食魚,仲要係食左差不多半條添,條魚好滑,唔腥!我們好厲害清晒檯上全部餸菜,埋單$468,不算便宜但是新鮮美味啦。如果再遊大澳又想品嚐海鮮的話
椒鹽海蝦 >> 海蝦新鮮,香辣份量剛剛好,正!
我們好厲害清晒檯上全部餸菜,埋單$468,不算便宜但是新鮮美味啦。如果再遊大澳又想品嚐海鮮的話, 我本人也會推介這一間餐廳。